ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Βαρθολομαίος: Θα συνεχίσουμε τους διαλόγους όσο και αν μας επικρίνουν


Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την κοίμηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε αναφορά στις σημαντικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα


Την αποφασιστικότητά του για την συνέχιση των διαθρησκειακών και διαχριστιανικών διαλόγων εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανήμερα της εορτής της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής από τον φερώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή του Κοντοσκαλίου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, χθες το πρωί, και μίλησε στους πιστούς που προσήλθαν από διάφορα μέρη της Πόλης καθώς και σε προσκυνητές από την Ελλάδα.Μεταξύ των προσκυνητών παρέστησαν Άρχοντες Οφφικιάλοι του Πατριαρχείου και κληρικοί του Εξωτερικού. Στην ομιλία του και με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την κοίμηση του Μακαριστού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος πρωτοστάτησε στα ανοίγματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον χριστιανικό κόσμο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην αξία των διαλόγων και στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των Χριστιανών και γενικότερα μεταξύ των ανθρώπων καλής θελήσεως. Τόνισε εμφατικά πως αν και από την εποχή του Πατριάρχου Αθηναγόρα μέχρι και σήμερα οι διάλογοι που διεξάγονται επικρίνονται εντούτοις θα πρέπει να καταστεί σαφές για ακόμη μια φορά πως ούτε κατά διάνοια προδίδεται η Αποστολική και αμώμητος φιλτάτη Ορθοδοξία μας.

«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, ενθυμούμεθα τον Μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα ο οποίος εκοιμήθη τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου στο Νοσοκομείο Βαλουκλή το έτος 1972. Και αν τον ενθυμούμεθα κάθε χρόνο σαν σήμερα είναι πολύ φυσικό να τον ενθυμούμεθα και να τον ευγνωμονούμε εντονότερον εφέτος που συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την Κοίμησή του. Γι’ αυτό εισηγήθηκα πρόσφατα στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου μας να τελέσουμε αύριο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό ένα επίσημο Μνημόσυνο για να τον θυμηθούμε περισσότερο. Παρεκάλεσα τον αδελφό Άγιο Πέργης, ο οποίος τον διακόνησε τον Πατριάρχη Αθηναγόρα από διαφόρων θέσεων εις την Πατριαρχικήν Αυλήν, να μας ομιλήσει για την προσωπικότητα και για το έργο του Μεγάλου αυτού Πατριάρχου. Να συμπροσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του Πατριάρχου μας εκείνου ο οποίος άνοιξε νέους ορίζοντες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εγκαινίασε την περίοδο των Οικουμενικών διαλόγων, συναντήθηκε με τον Πάπα Παύλο τον Στ΄στα Ιεροσόλυμα πριν από 48 χρόνια, άνοιξε παράθυρα για την Ορθοδοξία, στη Γενεύη το Πατριαρχικό μας Κέντρο, στην Κρήτη την Ορθόδοξη Ακαδημία, στη Θεσσαλονίκη το Πατριαρχικό Κέντρο Πατερικών Μελετών και άλλα».

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης, εξ αφορμής της παρουσίας του συμπροσευχομένου κατά τη Θεία Λειτουργία Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Γεωργίου Τσέτση, «ο οποίος επί σειράν ετων αντιπροσώπευσε το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον ως μόνιμος αντιπρόσωπός του εις την Γενεύην, εις την έδραν του Π.Σ.Ε. όπου η παρουσία του Πατριαρχείου μας όπως και στο Συμβούλιο Ευρωπαικών Εκκλησιών είναι πάντοτε ζωντανή και δυναμική», αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

«Το Π.Σ.Ε. ιδρύθηκε το 1948, χρονιά που εξελέγη Πατριάρχης ο Αθηναγόρας από Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Και σε όλα τα 23 χρόνια της ευλογημένης πατριαρχείας του συνηργάσθη με τα στελέχη και τους αξιωματούχους του Π.Σ.Ε. ο Αθηναγόρας όπως και ο διάδοχος του Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος και ο ομιλών, η ημετέρα Μετριότης. Διόι αυτή είναι η γραμμή της Εκκλησίας μας, της Εκκλησίας Κωνσταντινούπολεως. Είναι γραμμή σταθερή και αταλάντευτη. Δεν μπορεί σήμερα κανείς να κλείνεται εγωιστικά στον εαυτόν του με ικανοποίηση, με αυτάρκεια και αυταρέσκεια και αυτοθαυμασμόν και να περιμένει να έλθουν όλοι οι άλλοι να τον προσκυνήσουν. Αυτό δεν γίνεται σήμερα», είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας και και σημείωσε: «Χρειαζόμαστε ανοίγματα οικουμενικά, ανθρώπινα, κοινωνικά, να διαλεγόμεθα με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως. Επεκρίνετο τότε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας για αυτά τα ανοίγματα που έκανε. Όπως έκτοτε συνεχώς και σήμερα επικρίνεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο για τους οικουμενικούς διαλόγους τους οποίους διεξάγει πως ωσάν τάχα να ξεπουλούμε την Ορθοδοξία. Μόνον δια του διαλόγου μπορεί να επέλεθει συνεννόησις, συμφιλίωσις και καταλλαγή. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε ό τι και άν μας λένε, όσο και να μας επικρίνουν, να διαλεγόμεθα και με τη Ρώμη και με την Αγγλικανική Εκκλησία και με το Π.Σ.Ε. και με την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία και με τις λεγόμενες Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες, τους Αρμενίους, τους Κόπτας, τους Αιθίοπας έως ότου έλθει η μεγάλη και επιφανής ημέρα της των πάντων ενώσεως για την οποία η Εκκλησία μας σε κάθε Ακολουθία της, συνεχώς, ανελλιπώς και αδιαλλείπτως προσεύχεται όταν λέγει...υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως...Αυτό είναι μία από τις προτεραιότητές μας, από τους ιερούς σκοπούς μας, από τα ιδανικά και τους στόχους της διακονίας μας.»

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος ο λόγιος Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, Αρχιερατικώς Προιστάμενος της Περιφερείας Υψωμαθείων, ο οποίος και προσφώνησε εμπνευσμένα στο τέλος της Λειτουργίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσορίζοντάς τον στον περικαλλή Ναό της Αγίας Κυριακής.

Κατόπιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή όπου ανέγνωσε Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Προκατόχου του Πατριάρχου Αθηναγόρα. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Σασίμων Γεννάδιος, Ηγουμενεύων της Μονής Βαλουκλή και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο Μ.Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, κληρικοί, ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Κωνσταντίνος Κενανίδης και άλλοι προσκυνητές.

ΠΗΓΗ ''ΠΥΛΗ ΕΚΚΛ. ΕΙΔΗΣΕΩΝ ''ΑΜΕΝ. GR''

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ