Διαβάζουμε σε φιλοοικουμενιστική σελίδα τα εξής:
ΠΗΓΗ ''ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ''
Τον Αύγουστο του 1967 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Δικαίως θεωρήθηκε κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός του 20. αιώνα για το νησί μας και ολόκληρη την Ορθοδοξία. Πολύς δε υπήρξε διεθνώς ο έπαινος για την αποστολική Εκκλησία της Κρήτης, τον κλήρο και το λαό της, ιδίως για τον Προκαθήμενό της μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιον, τον πολλά τότε μοχθήσαντα για την άρτια οργάνωση και φιλοξενία. Μετά το πέρας των εργασιών, αξιωματούχοι και πολλά μέλη της Επιτροπής τίμησαν την Ι. Μητρόπολή μας Κισάμου και Σελίνου. Στην υπό ανέγερση ακόμη Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης τους καλωσορίσαμε, ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος και ο γράφων, που τους ενημέρωσε για την αποστολή του Ιδρύματος. Εκ μέρους της Επιτροπής απάντησε, ευχαριστών και συγχαίρων, ο εκ των Προέδρων του Π.Σ.Ε. Martin Niemöller, Πρόεδρος της Εκκλησίας Έσσεν-Νασσάου της Γερμανίας, γενναίος και πολύπαθος αντίπαλος του Χίτλερ.
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) έχει τη μεγάλη τιμή, να φιλοξενήσει την Κεντρική Επιτροπή του Π.Σ.Ε. από 28 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου, και πάλι ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ως οικοδεσπότης της μεγάλης αυτής οικουμενικής Συνελεύσεως έρχεται στην Κρήτη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος, πλαισιούμενος αφ΄ ενός από τα μέλη της συνοδείας του και αφ’ ετέρου από τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπον Κρήτης κ. Ειρηναίον, τόν Πρόεδρον της ΟΑΚ Σεβασμ. Μητροπολίτην Κισάμου και Σελίνου κ. Ἀμφιλόχιον καί άλλους Ιεράρχες, θα καλωσορίσει τους συνέδρους με τον πάντοτε μεστό λόγο του και θα τους βεβαιώσει πως η Εκκλησία της Κρήτης, κλήρος και λαός, όπως και το Ίδρυμα που φιλοξενεί την Επιτροπή, ακολουθούν πιστά και αταλάντευτα το πνεύμα και στηρίζουν τον αγώνα του Πατριάρχου τους και του Φαναρίου «υπέρ της των πάντων ενώσεως», υποδέχονται με αγάπη και τιμή τα διακεκριμένα μέλη της Επιτροπής και εύχονται ευόδωση των εργασιών της.
Προς ενημέρωση των ανθρώπων του τόπου σημειώνουμε, σε περίπου τηλεγραφική μορφή, τις ακόλουθες σχετικές πληροφορίες:
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποτελεί μια «κοινωνία» 349 Εκκλησιών, Ομολογιών και Κοινοτήτων, που αποδέχονται την τριαδολογική βάση του Καταστατικού Χάρτη του Συμβουλίου, ζουν σε 110 χώρες του κόσμου και υπολογίζεται πως αντιπροσωπεύουν 560 εκατομμύρια χριστιανούς. Στο συμβούλιο συνεργάζονται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις: Την προαγωγή της χριστιανικής ε ν ό τ η τ α ς, την κατά το δυνατόν κοινή μ α ρ τ υ ρ ί α του Ευαγγελίου στο σύγχρονο κόσμο και την κατά Χριστόν δ ι α κ ο ν ί α αναξιοπαθούντων ατόμων και λαών.
Το Π.Σ.Ε. έχει την έδρα του στη Γενεύη. Ιδρύθηκε το 1948. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την ιστορική Εγκύκλιο του 1920, με την οποία κάλεσε όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες του κόσμου να συγκροτήσουν μια «Κοινωνία των Εκκλησιών», καθώς και με άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειές του, υπήρξε κύριος συντελεστής της ιδρύσεως του Συμβουλίου.
Μέλη του Συμβουλίου είναι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκτός από εκείνες της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, που αποχώρησαν προ ετών (1997 και 1998) υπό την πίεση εσωτερικών κυρίως ακραίων κεντρομόλων τάσεων. Επίσης δεν είναι ακόμη μέλος η Αυτόνομη Ορθόδοξος Εκκλησία της Εσθονίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι μέλος του Π.Σ.Ε., συνεργάζεται όμως με αυτό ποικιλοτρόπως και μάλιστα ως πλήρες μέλος της Επιτροπής ΠΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΣ, που είναι το ανώτατο θεολογικό σώμα του Συμβουλίου. Ανώτατο όργανο του Συμβουλίου είναι η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Εκκλησιών-Μελών. Η επόμενη, 10η Συνέλευση, θα γίνει, Θεού θέλοντος, στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας (30.10.-8.11. 2013). Η προηγούμενη, που έγινε στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας τον Φεβρουάριο του 2006, εξέλεξε τα 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Συμβουλίου μεταξύ δύο Συνελεύσεων. Στην Ορθόδοξο Ακαδημία θα συγκεντρωθούν συνολικά 299 πρόσωπα (τα μέλη της Επιτροπής, αξιωματούχοι και στελέχη του Συμβουλίου, ειδικώς προσκεκλημένοι κ.λπ).
Στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει 4 θέσεις, στις οποίες έχουν εκλεγεί ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ο oυκρανικής καταγωγής Γάλλος κληρικός Ιώβ Getcha, η Άννα Θεοδωρίδη από την Πόλη και η Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, βασικό στέλεχος της ΟΑΚ. Ο Σεβασμ. Σασίμων έχει εκλεγεί επίσης, λίαν επαξίως, στην υψηλή θέση του Αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής. Έχει μακρά θητεία σε διάφορες μεγάλης ευθύνης θέσεις και αποστολές του Συμβουλίου. Με το ακραιφνές ορθόδοξο φρόνημα και το ακέραιο εκκλησιαστικό ήθος του, την επιστημονική κατάρτιση και τη σοφία του Φαναρίου υπηρετεί από τη θέση αυτή δυναμικά το Συμβούλιο, προασπιζόμενος αποτελεσματικά, όπου και όταν χρειάζεται, τα δίκαια και τις αρχές όχι μόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Δεν παραλείπει δε να συνδράμει και το έργο της Ορθοδόξου Ακαδημίας.
Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. είναι ο Νορβηγός κληρικός Olav Fykse Tveit, μια προσωπικότητα με ένθερμη πίστη, οικουμενική πιστότητα, έμπνευση και δυναμισμό, χαρίσματα που υπόσχονται ασφαλή πορεία του Συμβουλίου, παρά το ότι θαλασσομαχεί και αυτό σε νερά, που δεν μοιάζουν καθόλου με τη συνήθως γαλήνια λίμνη της Γενεύης!
Στο πλάι του βρίσκεται ο εκ της Σχολής της Χάλκης και της Πατριαρχικής Αυλής προερχόμενος θεολόγος Γεώργιος Λαιμόπουλος, πνευματικοπαίδι του πολιού και εμπειρότατου στελέχους του Π.Σ.Ε. Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Δρος Γεωργίου Τσέτση. Ο κ. Λαιμόπουλος είναι από πολλών ετών Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου. Το ότι ανανεώθηκε κάμποσες φορές η θητεία του στην πολλών απαιτήσεων και ευθυνών θέση αυτή φανερώνει την ηγετική αποτελεσματικότητά του και την προς αυτόν εκτίμηση και εμπιστοσύνη του συνόλου των Εκκλησιών-μελών του Συμβουλίου.
Χαιρόμεθα γιατί θα ευλογήσει και πάλι την Κρήτη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας με τις προβλεπόμενες εκκλησιαστικές τελετές. Ὁ ίδιος θα τιμηθεί από το Πολυτεχνείο μας με αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του ανώτατου αυτού ακαδημαϊκού ιδρύματος, ύστερα από αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πρύτανη κ. Ι. Φίλη. Ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο, μεταξύ πολλών άλλων, για το ότι στην τίμια συνοδεία του περιέλαβε και τον νέο Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχον Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, τον Κρητικό Ιεράρχη κ. Αρσένιον (Καρδαμάκην), η ολιγόμηνη επισκοπική διακονία του οποίου βεβαιώνει ήδη, ότι είναι αντάξιος διάδοχος διακεκριμένων προκατόχων του.
Ευχή και παράκλησή μας είναι, ο λαός της Κρήτης να συνοδεύσει την Κεντρική Επιτροπή με την αγάπη και την π ρ ο σ ε υ χ ή του.
Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός
ΠΗΓΗ ''ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ''
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου