Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων δεν πρόσφερε αλλά έλαβε ως δώρο κοράνι από τον μουφτή



Χτες δημοσιεύσαμε την είδηση ότι ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων "πρόσφερε" ως δώρο το κοράνιο στον τοπικό μουφτή. Μας ενημέρωσαν ότι δεν έγινε ακριβώς έτσι αλλά ο μητροπολίτης δέχτηκε ως δώρο το κοράνιο.
Για λόγους δεοντολογίας και αποκατάστασης της ακρίβειας των γεγονότων θα δημοσιεύσουμε την είδηση, αυτό όμως δεν αλλάζει το ότι δυστυχώς το κυρίαρχο θέμα στις αλληλοεπαφές ορθοδόξων αρχιερέων και μουφτήδων παραμένει το κοράνιο! 

Η είδηση από xronos.gr και Δήμητρα Συμεωνίδου: 
Ένα κοράνι έλαβε ως δώρο από τον μουφτή, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής
Την υπόσχεση που είχαν δώσει οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες για άμεση εκκίνηση της συνεργασίας τους, στην ολιγόλεπτη επαφή τους κατά τη διάρκεια της τελετής ενθρόνισης του μητροπολίτη στην Κομοτηνής, επιβεβαίωσαν χθες στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους. Ο λόγος για τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή. Ο πρώτος επισκέφτηκε τον σοφολογιότατο στην μουφτεία, συνοδευόμενος από τον ιερέα Ιωάννη Δίγκα. Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκε το νέο μητροπολίτη ο μουφτής δωρίζοντας του ένα κοράνιο, ενώ αντίστοιχα έλαβε ως δώρο ένα αναμνηστικό από την ενθρόνιση του κ. Παντελεήμονα.


Απόδειξη συνανθρωπίας, χαρακτήρισε την πρώτη τους συνάντηση ο μουφτής σημειώνοντας «πρέπει να ξέρουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι ότι είμαστε κοντά και με τη βοήθεια του θεού θα δώσουμε μάχη για τις θρησκείες μας. Άλλωστε ο σκοπός είναι κοινός, να μπορέσουμε να διδάξουμε στη νέα γενιά τη θεϊκή κουλτούρα, να μάθουν τις θρησκείες και την ανθρωπιά».

Ο Μέτσο Τζεμαλή ευχαρίστησε τον μητροπολίτη για την επίσκεψή του, του ευχήθηκε να έχει υγεία, ενώ ζήτησε τη βοήθεια του θεού για να ανταποκρίνονται και οι δύο στα καθήκοντά τους και στις ανάγκες του λαού της περιοχής. Τη θέληση των δύο «να δώσουμε τα χέρια για συνεργασία στα έργα της ειρήνης και της προόδου και της ευημερίας του λαού» εξέφρασε με δήλωσή του ο μητροπολίτης, επισημαίνοντας «ο τόπος μας είναι όμορφος, οι άνθρωποί του είναι αξιοπρεπείς και όμορφοι άνθρωποι και τους αξίζει ένα καλύτερο αύριο. Με σεβασμό στο θεό και μέσα από αυτή τη σοφία που πρέπει να μας διακρίνει όλους, αυτή που εκπορεύεται από την πίστη στο Θεό, αυτή που γίνεται ο γνώμονας της πορείας μας στο αύριο, θα συνεργαστούμε». 

Το πεδίο συνεργασίας για μητρόπολη και μουφτεία βρέθηκε ήδη από την πρώτη συνάντηση. Συγκεκριμένα οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες συμφώνησαν στην έκδοση από κοινού ενός τόμου, όπου θα καταγράφονται τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, χριστιανικά και μουσουλμανικά, καταδεικνύοντας έτσι τη θρησκευτική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε στη Θράκη. 

Να σημειώσουμε ότι το 2005 είχε κυκλοφορήσει εγχειρίδιο με τα θρησκευτικά μνημεία της Ξάνθης με την επιμέλεια της μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και της μουφτείας Ξάνθης υπό τον τίτλο «Θρησκευτικά Μνημεία στον νομό Ξάνθης» και την επιστημονική επιμέλεια του Γεώργιου Χρ. Τσιγάρα. Σε αυτόν αποτυπώνονται, ερευνώνται και χρονολογούνται δεκαοκτώ ορθόδοξοι ναοί και καθολικά μονών, εννέα αχρονολόγητα ορθόδοξα μνημεία ή ερείπια ναών, οκτώ μουσουλμανικά τεμένη, εκ των οποίων ένα σουνιτικό, ένας αρμενικός και ένας ρωμαιοκαθολικός ναός, ερείπια εβραϊκών μνημείων αλλά και έξι χρονολογημένοι και οκτώ αχρονολόγητοι μπεκτασικοί τεκέδες. 



ΠΗΓΗ ''ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου