Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξων καί Παλαιοκαθολικών στό Πανεπιστήμιο της Βέρνης


Προς τιμήν του ομ. καθ. Urs von Arx

Η θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βέρνης  με την πρωτοβουλία του Τμήματος της Παλαιοκαθολικής Θεολογίας διοργάνωσε από 4-5 Οκτωβρίου 2013 διεθνές συνέδριο προς τιμήν του ομ. καθηγητή του ανωτέρω θεολογικού Τμήματος Urs von Arx υπό τόν ενδιαφέροντα τίτλο: «Αλλαγή της κοινωνίας – Ζωή της Εκκλησίας (ορθόδοξες καί παλαιοκαθολικές προοπτικές εν διαλόγῳ). 
Τό συνέδριο χαιρέτησε μέ θερμή του επιστολή η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην οποία εξήρε το έργο του τιμηθέντος καθηγητού και τη σημασία του θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Παλαιοκαθολικών. Μάλιστα εις τα προλογικά της επιστολής ο Παναγιότατος εξαίρει τη σημασία του θεολογικού λόγου στο διαλογικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την ιστορική σημασία του διεξαχθέντος διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών, βλέποντας δε σε αυτό το πλαίσιο και τη συμβολή του εν λόγῳ συνεδρίου, στο οποίο, όπως σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θεωρώντας το ως βήμα θεολογικού διαλόγου... «συμμετέχουν αξιόλογοι ομιλητές». Αξίζει να σημειωθεί η συγκίνηση που προκάλεσε ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη στον τιμώμενο καθηγητή, αλλά και στους συνέδρους εν γένει.
Επίσης, χαιρετισμό εκ μέρους του αρχιεπισκόπου των Παλαιοκαθολικών εν Ελβετία κ. Harald Rein ανέγνωσε ο ομ. Αρχιεπίσκος των Παλαιοκαθολικών  εν Ελβετία κ. Hanz Gerny. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σημαντικότητα των συναντήσεων της Ορθοδοξίας με τον Παλαιοκαθολικισμό κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα, ευχόμενος την ευόδωση τέτοιων επιστημονικών συναντήσεων. 
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου άνοιξαν οι εισηγήσεις του ομ. καθ. Αν. Κάλλη και του τιμηθέντος για τη συμπλήρωση των εβδομηκοστών γενεθλίων του ομ. καθ. Urs von Arx. Ο κ. Κάλλης έθεσε εποπτικά τον προβληματισμό γύρω από τα θέματα του οικουμενικού διαλόγου στο πλαίσιο των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας με παραδειγματικές αναφορές σε ζητήματα της ιστορίας του οικουμενικού διαλόγου.
Ο καθ. Urs von Arx, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του διαλόγου της Ορθοδοξίας με τον Παλαιοκαθολικισμό και ιστορώντας την επιτυχή θεολογική συμπόρευση του εν διαλόγω θεολογικού λόγου, έδειξε την πικρία του για την μη πραγμάτωση μιας βαθύτερης κοινωνικής συνάντησης, επισημαίνοντας μάλιστα τα αίτιά της.
Στην πρώτη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας, όπου εξετάσθηκε το ζήτημα των «Θεωριών καί επιπτώσεων της εκκοσμίκευσης», ο αν. καθ. του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Ι. Γ. Κουρεμπελές ανέπτυξε το θέμα, «Η θρησκειοποίηση στη μεταμοντέρνα – μεταεκκοσμικευμένη κοινωνία και η χριστιανική πίστη ενώπιον του ερωτήματος του ρελατιβισμού» και πρόκρινε τη σημασία της θεολογικοποίησης της σύγχρονης θρησκειοποίησης. Ο εισηγητής εισηγήθηκε την ανωτέρω θέση του με δεδομένο την ύπαρξη του «ενυπόστατου» διαλόγου του Θεού με τόν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να σταθεί γόνιμος τόπος διαλόγου της ανθρωπότητας με τον «ενυπόστατο Θεό».
Ο καθ. στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης P.-B. Smit ανέπτυξε τις θεωρίες κινήσεων της εκκοσμίκευσης σημειώνοντας τη στάση της παλαιοκαθολικής θεολογίας απέναντι σε αυτές.
Στη δεύτερη συνεδρία με αντικείμενο ανάπτυξης τα 1700 χρόνια από  το διάταγμα των Μεδιολάνων και την έρευνα περί του ρόλου της εκκλησίας στη σημερινή κοινωνία, η πρόεδρος του Τμήματος της Παλαικαθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης καθ. A. Berlis, σημείωσε την ιστορική συνθήκη του Διατάγματος αναζητώντας σημεία συσχετισμού με τη σύγχρονη εκκλησιαστικοπολιτική προβληματική.
Η δρ. Θεολογίας Κ. Πέππα αναφέρθηκε με αναλυτικά στοιχεία στο ευρύ σύγχρονο διακονικό έργο της εκκλησίας της Ελλάδος σε σχέση με τα πολυσύνθετα προβλήματα της οικονομικής κρίσης του τόπου, δείχνοντας μάλιστα τη συμμετοχική προσπάθεια των μαθητών στο σχολείο υπηρεσίας της στην Αθήνα για εκπόνηση εργασιών σχετικών με την προβληματική αυτή. 
Στο πλαίσιο της εξέτασης του θέματος περί της χριστιανικής επαγγελίας στην εκκοσμικευμένη κοινωνία ο ρουμάνος ορθόδοξος ιερέας, δρ. Ioan Moga (επ. συν. Παν/μίου Βιέννης),  κινήθηκε στην ανάδειξη της σημασίας της ζωῆς στην εκκλησία ως συνεχούς μυσταγωγίας, ενώ ο παλαιοκαθολικός ιερέας δρ. Adrian Suter (επ. συν. Παν/μίου Βέρνης) υπογράμμισε τη σημαντικότητα της επιμόρφωσης σε ενοριακό επίπεδο με μαθήματα για ενηλίκους,  ερευνώντας το δεδομένο της ισχνής εμβάθυνσης των πιστών στις αλήθειες της χριστιανικής διδασκαλίας.
Στην τελευταία συνεδρίαση, υπό τη θεματολογία «Εκκλησία σε πολυθρησκευτικές κοινωνίες» ο καθ. του Παν/μίου της Βέρνης κ. A. Krebs τόνισε τη σημαντικότητα της «διυποκειμενοποίησης» ενώπιον του αντικειμενικού προβλήματος της αδιάλογης σύγχρονης κοινωνίας.
Ο θεολόγος καθηγητής κ. Σ. Αθανασίου, επ. συν. του Πανεπιστημίου της Βέρνης, κινούμενος τόσο στο ιστορικό περίγραμμα κριτικής ανάλυσης παραδειγμάτων «πολυπολιτισμικής συμβίωσης» στην πόλη της Θεσσαλονίκης στη περίοδο της Τουρκοκρατίας όσο καί στην προβληματική περί του θέματος-ζητήματος της ταυτότητας στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, άφησε να διαφανεί η συμπόρευση της χριστιανικής ταυτότητος με την ελληνική ιδιότητα ως οικουμενικό γεγονός. 
Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αβύδου, καθ. του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ και συμπρόεδρος της Επιτροπής του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών, αναφέρθηκε εποπτικά στη θεματολογία του συνεδρίου. Επισήμανε τους κινδύνους της εγκοσμίκευσης της θεολογίας, προκρίνοντας θεολογικές παραμέτρους, οι οποίες μπορούν να ισχύσουν ως δυναμικός προορισμός ενός όντως θεολογικού λόγου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια της δυτικής Ευρώπης καθώς καί ορθόδοξοι, όπως και ορθόδοξοι θεολόγοι από τα πανεπιστήμια του Μονάχου, της Μόσχας, του Βελιγραδίου, της Σόφιας, της Θεσσαλονίκης και του Βουκουρεστίου.
Την Κυριακή (6/10) ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αβύδου και οι ορθόδοξοι σύνεδροι παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό ναό του αγ. Δημητρίου της Ζυρίχης.







ΠΗΓΗ: http://www.amen.gr/article15524#sthash.b78W8xZT.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου