Κομβικό σημείο στην ιστορία του π.Σ.Ε. αποτέλεσε η ΣΤ' Γενική Συνέλευση στο Βανκούβερ του Καναδά. Σε αυτή συγκλίνουν στόχοι και προγράμματα από τα πρώτα στάδια της ιστορίας του Συμβουλίου και ταυτόχρονα ξεκινάει μια νέα κοινή πορεία των Εκκλησιών προς την ενότητα της εκκλησίας και την ανανέωση της ανθρωπότητας. Η Συνέλευση συγκέντρωσε τα αποτελέσματα :ης 35χρονης πορείας του Συμβουλίου, έβγαλε συμπεράσματα και πήρε αποφάσεις, η σημασία :ων οποίων, όπως αποδείχθηκε, ξεπέρασε τα άμεσα χρονικά όρια που τέθηκαν ως την επόμενη Γενική Συνέλευση.
Μετά την ΣΤ' Γενική Συνέλευση στο Βανκούβερ οι επόμενες τρεις μέχρι το 2006 Συνελεύσεις θα γίνουν κάτω από πολύ διαφορετικές περιστάσεις.
(ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ: Λέγουν οι ίδιοι) ότι η οικουμενική συνεργασία βρέθηκε μπροστά σε δύο ειδών προκλήσεις: την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης και την πρόκληση του φονταμενταλισμού και του φανατισμού, που αναπτύσσονται τόσο στο χώρο των εκκλησιών όσο και γενικότερα των θρησκειών, και επιδιώκουν με ορμή να επιβάλουν μια παρωχημένη τάξη, ενισχύοντας διαιρετικές τάσεις και αντιπαραθέσεις.
Ιδίως οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αντιμετωπίζουν προβλήματα από φονταμενταλιστικές ομάδες, (ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ: Ποιούς εννούν άραγε;) που με τις ακρότητες τους απειλούν τη διορθόδοξη συνεργασία και προκαλούν πολώσεις στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με το λοιπό χριστιανικό κόσμο.
Αντιμέτωπες οι εκκλησίεςμέλη του Π.Σ.Ε. με τις πιο δύσκολες, ίσως και πιο πολύπλοκες, καταστάσεις στην ιστορία του Συμβουλίου, παγκόσμια ένταση και απειλή λόγω του πολέμου στον Αραβοπερσικό) κόλπο και κοσμοιστορικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, συγκάλεσαν το 1991 την Ζ' Γενική Συνέλευση στην Καμπέρα της Αυστραλίας.
(ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ: Με την παρουσία 4.000 θρησκευτικών αντιπροσώπων. Εκτός των 370
«εκκλησιών», παρέστησαν ραβίνοι, βουδιστές, ισλαμιστές, μάγοι, ινδιάνοι
κ.λ.π. Το Πατριαρχείο Κων/πολης εκπροσώπησε 18μελής αντιπροσωπεία, υπό
την ηγεσία του τότε μητροπολίτη Χαλκηδόνος Βαρθολομαίου. Την εκκλησία
της Ελλάδος εκπροσώπησε 12μελής αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του
μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ο
Ζακύνθου Παντελεήμων, ο Περιστερίου Χρυσόστομος, ο Τιράνων και Αλβανίας
Αναστάσιος, ο Κερκύρας Τιμόθεος, ο Νικοπόλεως Μελέτιος και ο τότε
Δημητριάδος και νυν Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Αριστερά
διακρίνεται ο τότε Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος μέσα σε συνοθύλευμα
αιρετικών, στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Δεξιά, ο τότε Δημητριάδος
Χριστόδουλος με την αντιπροσωπεία της εκκλησίας της Ελλάδος)
Η σημασία και η συμβολή της Συνέλευσης ήταν μεγάλη για δύο λόγους:
Πρώτο, σε αντίθεση προς τις προηγούμενες Συνελεύσεις, που συγκροτούνταν κατά κανόνα γύρω από ένα χριστολογικό θέμα, το θέμα της Καμπέρας έχει πνευματολογικό: «Ελθέ Πνεύμα Άγιον - ανακαίνισον πάσαν την Κτίσιν». To θέμα διερμήνευε την ανάγκη της οικουμενικής κίνησης και των χριστιανών, στα πρόθυρα μιας χιλιετίας που προμηνυόταν προβληματική, να στραφούν προς το Άγιο Πνεύμα έτοιμοι να γίνουν φορείς της αγάπης του Θεού και να συνειδητοποιήσουν τις πολυποίκιλες ανάγκες του κόσμου. (ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ: Τώρα ποιό Πνεύμα καλέσαν εις την Καμπέρα, ας το δεί ο αναγνώστης στα σχετικά βίντεο που κυκλοφορούν!)
Δεύτερο, η Ζ' Γενική Συνέλευση αποτέλεσε σταθμό, γιατί διατυπώθηκαν καίρια ερωτήματα ως προς τη φύση και την αποστολή του Π.Σ.Ε. στη νέα περίοδο που ξεκινούσε και ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε και υπογραμμίστηκε η ανάγκη αλλαγής ορισμένων πτυχών της δραστηριότητας του.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (1ο ΜΕΡΟΣ)
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (2ο ΜΕΡΟΣ)
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (3ο ΜΕΡΟΣ)
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (4ο ΜΕΡΟΣ)
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (5ο ΜΕΡΟΣ)
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (6ο ΜΕΡΟΣ)
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (7ο ΜΕΡΟΣ)
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (8ο ΜΕΡΟΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου