Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΙΚΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Χαίρομαι που γίνατε και Εσείς αποδέκτης της επιστολής μου την οποία απεύθυνα «προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης».

Η επιστολή μου πράγματι δεν περιέχει επιχειρήματα.

Είναι μια κραυγή αγωνίας ενός Επισκόπου που βλέπει την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο Αδελφών Εκκλησιών και μεταξύ Επισκόπων της Εκκλησίας του Χριστού και λυπάται. Σκοπός της επιστολής μου είναι να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και μαζί να βιώσουμε, παρά τις όποιες ακόμη διαφορές μας, την κοινή εντολή της αγάπης για να αποκτήσουμε και το δικαίωμα να την κηρύττουμε.

Πιστεύω πως διαφορετικά δυστυχώς ματαιοπονούμε. Η αγάπη δεν χρειάζεται επιχειρήματα, ούτε η πίστη τα χρειάζεται, διότι τότε παύει να είναι πίστη Λυπούμαι ειλικρινά για όσα νομίζετε, ότι πιστεύει ή δεν πιστεύει η Καθολική Εκκλησία.

Επιτρέψτε μου, να το γνωρίζω καλύτερα από Σας. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι, ελπίζω άθελά Σας, παραποιείτε και παρερμηνεύετε τη διδασκαλία της.

Λυπούμαι για όσα πιστεύετε για την Καθολική Εκκλησία. Φαίνεται ότι αγνοείτε τη ζωή της και το έργο της.

Αδικείτε ενάμισι δισεκατομμύριο Χριστιανούς που παραμένουν ενωμένοι με την Εκκλησία της Ρώμης, με τον διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου.

Προσωπικά πιστεύω ότι και σήμερα ο Θεός Πατέρας, με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος αναδεικνύει «Πατέρες της Εκκλησία» του Χριστού, οι οποίοι με τη ζωή τους και το λόγο τους την στηρίζουν, την ποιμαίνουν και την οδηγούν με φρόνηση, σύνεση, αργά και σταθερά προς στην ενότητα εκείνη για την οποία προσευχήθηκε ο ίδιος ο Θείος Ιδρυτής της. Προσωπικά έχω την τιμή και τη χαρά να γνωρίζω δύο.

Ο ένας είναι ο σημερινός Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ρώμης και Πάπας Βενέδικτος 16ος και ο δεύτερος η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Αν μιμηθούμε το παράδειγμά τους, αν ακούσομε τις προτροπές τους, που απηχούν το Λόγο του Κυρίου, τότε οι δύο Αδελφές Εκκλησίες Ανατολής και Δύσης με συνέχεια και συνέπεια στην Μία Κεφαλή της που είναι ο Ιησούς Χριστός, θα ευτυχήσουμε να επανέλθουμε στην μεταξύ μας πλήρη ενότητά, προς δόξαν του Θεού και όφελος κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως.

Τήνος 16/3/2012

Με αγάπη Χριστού.

+Νικόλαος Καθολικός

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

1 σχόλιο:

  1. "Αν μιμηθούμε το παράδειγμά τους", έγραψε ο παπικός μητροπλίτης παντός Αιγαίου Νικόλαος, "αν ακούσομε τις προτροπές τους, που απηχούν το Λόγο του Κυρίου, τότε οι δύο Αδελφές Εκκλησίες Ανατολής και Δύσης με συνέχεια και συνέπεια στην Μία Κεφαλή της που είναι ο Ιησούς Χριστός, θα ευτυχήσουμε να επανέλθουμε στην μεταξύ μας πλήρη ενότητά".
    Σημειώνουμε, μας ζητά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της αγάπης μεταξύ Βαρθολομαίου και Βενεδίκτου ΙΣΤ΄.

    KX :
    Ξέχασε τις άλλες "αδελφές", τους προτεστάντες, Κόπτες κλπ. Τι είναι αυτές; Ετεροθαλείς;

    Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω. Τι λέει; Εύχεται οι ΔΥΟ αδελφές Εκκλησίες Ανατολής και Δύσης, με συνέχεια και συνέπεια στην ΜΙΑ Κεφαλή που είναι ο Ιησούς Χριστός, να ευτυχήσουν, να επανέλθουμε στην μεταξύ τους πλήρη ενότητά, δηλαδή στη ΜΙΑ εκκλησία.

    Τίποτα όμως δεν μας λέει, πώς η ΜΙΑ Εκκλησία έγιναν ΔΥΟ - ύστερα έγιναν "είμαστε δυο/είμαστε τρεις/είμαστε χίλιοι δεκατρείς - και τώρα θέλει πάλι να ξαναγίνουν ΜΙΑ;

    Αίφνης στο παρελθόν, το ανατολικό τμήμα της ενιαίας αυτοκρατορίας του Βυζαντίου κηρύχθηκε αιρετικό, διότι αρνήθηκε την προσθήκη του φιλιόκβε. Εμείς φταίγαμε ή ο/οι προκάτοχος του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄; Να ενωθούμε εμείς με το "εκ του Πατρός" και εκείνοι με το "εκ του Πατρός και του Υιού" εκπορευομένου αγίου Πνεύματος!

    Οποία πρωτοτυπία! Θα έχουμε δυο πατέρες και έναν υιό. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ζητήσουμε την (αγία) φώτιση της επιστήμης. Θα κάνουμε έλεγχο DNA και ας βγάλουν μετά την άκρη μεταξύ τους ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και ο Βαρθολομαίος.

    Οπωσδήποτε κάτι θα σκεφθεί ο Ζηζιούλας. Θα μας διαβεβαιώσει ότι μπορεί να υπάρχουν δυο πατέρες, αφου συμφωνεί και η επιστήμη. Έχουμε και τις περιπτώσεις των συγγενών ανωμαλιών που ονομάζονται τρισωμίες. Αυτό όμως που προκύπτει (ψευδής ερμαφροδιτισμός) καλύτερα να μη το αναλύσουμε. Διότι ο πατέρας είναι πάντα ένας, όπως και Μία ήταν και είναι η μητέρα Εκκλησία. Το παιδί που πάνε να βγάλουν οι Βενέδικτος και Βαρθολομαίος είναι από τη φύση του σακάτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή