ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, το Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή της Αγίας Έδρας της Νοτίου Ιταλίας, στη Νάπολη, με αφορμή το μεγάλο και ιστορικό, για όλο το χριστιανικό κόσμο, γεγονός της συμπληρώσεως είκοσι ετών από την ημέρα της εκλογής και της ενθρονίσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στον πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.
Το Συνέδριο είχε τίτλο: Ἐγνώκαμεν καὶ πεπιστεύκαμεν τὴν ἀγάπην, και θέμα: Ο διάλογος μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων και η συμβολή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στα 20 χρόνια της Πατριαρχίας του.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου και ξεκίνησε με προσευχή, την οποία ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καζέρτα κ. Pierto Farina, ενώ οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής έψαλαν ύμνους προς την Παναγία και την Αγία Τριάδα. Ο Θεοφιλέστατος στη σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στην προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου υπογραμμίζοντας την προσπάθειά του και την αμέριστη συμβολή του στο θέμα του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών δεν παρέλειψε δε να αναγνώσει και μήνυμα εκ μέρους του Καρδιναλίου της Νάπολης Σεβασμιωτάτου κ. Cresenzio Sepe, ο οποίος για ανειλημμένες υποχρεώσεις, απουσίαζε στη Ρώμη.
Στη συνέχεια ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Prof. Gaetano Di Palma καλωσόρισε τους συνέδρους και ιδιαιτέρως τους εξ Ελλάδος ομιλητές, υπογράμμισε τη σημαντικότητα του διαλόγου και εξήγησε τους λόγους που ώθησαν το συμβούλιο των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής, ώστε να διοργανώσουν την παρούσα ημερίδα προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Τόνισε με έμφαση, μάλιστα, ότι «η εκδήλωση πραγματοποιείται την περίοδο αυτή, κατά την οποία η Καθολική Εκκλησία καλεί τους πιστούς σε προσευχή για την ενότητα και την Οικουμενική Κίνηση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε αναγκαίο ως θεολογική Σχολή να εξάρουμε την μεγάλη προσωπικότητα και εκκλησιαστική φυσιογνωμία του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος προάγει και βοηθά το έργο του διαλόγου και την σύσφιξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, τόσο με τα λόγια του, όσο και με τις γενικότερες πρωτοβουλίες και τα έργα του».
Ακολούθησε το μήνυμα του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, το οποίο κατ’ εντολή του ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μακάριος Γρινιεζάκης. Ο Παναγιώτατος, στο μήνυμά του εξέφραζε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους οργανωτές, τους ομιλητές καθώς και όλους τους παρευρισκομένους για την τιμητική αυτή εκδήλωση, δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει την προσφορά της Θεολογικής Σχολής της Νάπολης στο μεγάλο ζήτημα του διαλόγου. Ευχήθηκε τέλος, να ακούσουν σύντομα όλοι οι άνθρωποι τη φωνή του Χριστού και να γίνουν ένα, όπως ακριβώς ήταν και οι μαθητές του Χριστού, κατά τη μαρτυρία του Ευαγγελιστού Ιωάννου (Ιωάν. 17, 21).
Μετά το μήνυμα του Πατριάρχου ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών τους οποίους παρουσίασε στους συμμετέχοντες συνέδρους ο Καθηγητής κ. Giuseppe Falanga. Την πρώτη εισήγηση παρουσίασε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μακάριος Γρινιεζάκης, Διδάκτωρ Ιατρικής, καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με θέμα: «Βαρθολομαίος Αρχοντώνης: Ένας Μεγάλος Πατριάρχης».
Ο πανοσιολ. σκιαγράφησε την πολυτάλαντη και εξαιρετικώς πνευματική φυσιογνωμία και μορφή του Οικουμενικού Πατριάρχου, κάνοντας μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του και αναφερόμενος στα πνευματικά, εκκλησιαστικά, ακαδημαϊκά καί διοικητικά χαρίσματα τα οποία κοσμούν την προσωπικότητά του. Τόνισε μάλιστα ότι «Όλα αυτά τα σπάνια πνευματικά χαρακτηριστικά, που σπανίως μπορεί να συναντήσει κανείς συγκεντρωμένα σε ένα πρόσωπο, δεν ήταν εύκολο να αγνοηθούν από την Αγία και Ιερά Ενδημούσα Σύνοδο, όταν το 1991 εξεδήμησε προς Κύριον ο Μακαριστός Πατριάρχης κυρός Δημήτριος. Θεοκινήτω και θεοπνεύστω ψήφω, στις 22 Οκτωβρίου 1991 η Αγία και Ιερά Ενδημούσα Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκλέγει δια παμψηφίας τον Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο εις Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκλέγει τον εκλεκτό και Άξιο των περιστάσεων «ον εισήγαγεν εις την δόξαν της Πατριαρχικής Διακονίας και εις την αίγλην της Ιστορίας». Αναθέτει στον Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο το πηδάλιο για την διακυβέρνηση του πρεσβυγενούς Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, την οποία εκλέϊσαν Μεγάλες Πατριαρχικές Μορφές». Στο τέλος της εισηγήσεώς του ο π. Μακάριος εν είδη συμπεράσματος υπογράμμισε για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι «Η ιστορία θα τον ονομάσει Μεγάλο Πατριάρχη όπως έτσι έχει περάσει στις συνειδήσεις όλων μας. Βαρθολομαίος ο Πάνυς. Βαρθολομαίος ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ».
Το λόγο έλαβε κατόπιν ο Ελλογιμ. Επικ. Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού στη Θεσσαλονίκη κ. Γρηγόριος Λιάντας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Από το Διάλογο της Αγάπης στο Διάλογο της Αλήθειας. Η θεολογική πορεία μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας από το 1980 έως σήμερα». Ο κ. Καθηγητής στο μεστό και ευσύνοπτο λόγο του παρουσίασε τις σημαντικότερες πτυχές του διαλόγου από τα χρόνια του Πατριάρχου Αθηναγόρου και των Παπών Παύλου Στ΄ και Ιωάννου Παύλου Β΄ μέχρι και τα σημερινά. Δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμη και στις κατά καιρούς παρουσιαζόμενες δυσκολίες, υπογραμμίζοντας την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το θεολογικό διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών καθώς και τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στην προαγωγή του έργου του διαλόγου. Παράλληλα τόνισε με σαφήνεια την ανάγκη της συνέχειας του διαλόγου, την οποία αναγνωρίζουν σήμερα όλοι οι χριστιανοί, με την προϋπόθεση όμως ότι ο θεολογικός διάλογος της αλήθειας πρέπει να διεξάγεται με τιμιότητα και ευθύτητα.
Στη συνέχεια ομίλησε ο Don Andrea Palmieri, Γραμματέας της Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Συμβουλίου του Βατικανού για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις προσπάθειες των δύο Εκκλησιών για την ενότητα και παρουσίασε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες των Προκαθημένων των δύο Εκκλησιών, οι οποίες προάγουν το έργο του διαλόγου. Αξιοσημείωτοι επίσης, ήταν οι λόγοι του όσον αφορά το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Είπε χαρακτηριστικά ότι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίου «άνθισε» ο θεολογικός διάλογος.
Το λόγο έλαβε κατόπιν ο Ελλογιμ. Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Κουκουσάς ο οποίος «Τα προβλήματα του διαλόγου από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο κ. Κουκουσάς τόνισε την αναγκαιότητα του διαλόγου και υπενθύμισε στους συνέδρους ότι από το 710 που συναντήθηκε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κύρος με τον Πάπα Ρώμης Κωνσταντίνο δεν υπήρξαν άλλες συναντήσεις και προσεγγίσεις μέχρι που φθάσαμε στα χρόνια του Πατριάρχου Αθηναγόρου και του Πάπα Παύλου το 1964, οπότε και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο Προκαθημένων. Αυτό και μόνο το γεγονός δηλώνει την αναγκαιότητα του διαλόγου μια και γίνεται σαφές επί τη βάσει των ιστορικών δεδομένων ότι εάν οι συναντήσεις ήταν συχνότερες θα είχαν αποφευχθεί πολλά προβλήματα και μεγάλες διαφορές οι οποίες δημιουργήθηκαν ένεκα αυτής της αποστάσεως. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα προβλήματα τα οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί αναγκαίο να συζητηθούν, μεταξύ αυτών του ζητήματος της Ουνίας και του πρωτείου, προκειμένου να υπάρξει μία αποτελεσματικότερη προσέγγιση των δύο πλευρών.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Edoardo Scognamiglio, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα προβλήματα του διμερούς θεολογικού διαλόγου από την πλευρά της Δυτικής Εκκλησίας». Στους λόγους του ο Καθηγητής τόνισε με έμφαση τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συγκεκριμένα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου όσον αφορά το οικολογικό πρόβλημα, οι οποίες ξεπερνούν τα είκοσι χρόνια σε αντίθεση με την Καθολική Εκκλησία η οποία ευαισθητοποιήθηκε για το θέμα αυτό μόλις προ πέντε ετών. Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει τα θετικά που έχουν προκύψει από το θεολογικό διάλογο με κυρίαρχο αυτό της εμπειρίας από την κοινωνία των δύο αντιπροσωπειών.
Να σημειωθεί τέλος ότι στην Ημερίδα συμμετείχε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου κ. Gaetano Castello, όλο το σώμα των Καθηγητών της Σχολής, περίπου 350 φοιτητές, εκπροσωπήθηκαν των Πρεσβείων της Ελλάδος, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Τουρκίας στην Αγία Έδρα, από το Προξενείο των Η.Π.Α. στην Νάπολη, αρκετοί κληρικοί και μοναχοί της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και πολλά άλλα πρόσωπα, τα οποία με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση αυτή η οποία, όπως προαναφέρθηκε, ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Το γεγονός παρουσίασαν και προέβαλλαν τα περισσότερα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα γενικής ενημερώσεως, ενώ αύριο, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη, ο Σεβασμιώτατος Καρδινάλιος κ. Cresenzio Sepe, θα δεχθεί τους εξ Ελλάδος επισκέπτες ομιλητές.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ''ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου