¨"Οδηγός Καλής Συμπεριφοράς" από το ΠΣΕ
Την Τρίτη 28 Ιουνίου σε ειδική τελετή παρουσιάστηκε στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβούλιου των Εκκλησιών στην Γενεύη, Ελβετία, των πέντε σελίδων κείμενο, υπό τον τίτλο «Χριστιανική μαρτυρία σε έναν πολύ-θρησκευτικό κόσμο: Συστάσεις συμπεριφοράς».
Η προσπάθεια να καταγραφούν σε ένα κείμενο, που θα εμπνέεται από «τις ευαγγελικές αρχές», συστάσεις ορθής συμπεριφοράς εκ μέρους όσων εργάζονται στον τομέα του ευαγγελισμού, αποτελεί καρπό μιας πενταετούς συνεργασίας και σειράς διαβουλεύσεων μεταξύ του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ), του Ποντιφικού Συμβουλίου για το Διαθρησκευτικό Διάλογο (ΠΣΔΔ) της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Ευαγγελικής Συμμαχίας (ΠΕΣ).
Μέσω αυτών των τριών φορέων και με τη συνεργασία, για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο, Ορθόδοξων, Ρωμαιοκαθολικών, Αγγλικανών, Διαμαρτυρομένων, Ευαγγελικών και Πεντηκοστιανών, εκπροσωπήθηκαν στον διάλογο οι σημαντικότερες Χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες, καλύπτοντας έτσι περίπου το 90 τοις εκατό των χριστιανών του κόσμου.
«Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια οικοδομούσαμε μια νέα γέφυρα», δήλωσε ο Δρ Geoff Tunnicliffe, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΣ. «Το παρόν έγγραφο είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», εξήγησε, σε ότι έχει να κάνει με την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ μας για «την ουσία της χριστιανικής αποστολής», ενώ καταδεικνύει, επίση και τη δυνατότητα που έχουν οι διαφορετικές Χριστιανικές ομολογίες «να εργαστούν και να εκφραστούν από κοινού». Με αυτή την έννοια η παρουσίαση του κειμένου «αποτελεί μια ιστορική στιγμή» στην πορεία αναζήτησης της ενότητας των Χριστιανών.
«Στέλνουμε το έγγραφο αυτό σε όλους», δήλωσε ο Αιδ. Δρ Fykse Olav Tveit, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, «με την ελπίδα ότι θα δουν αυτές τις προτάσεις ως πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό των δικών τους οδηγιών συμπεριφοράς, που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα εθνικά και πολιτιστικά τους πλαίσια».
Η έναρξη του κειμένου αναφέρει σχετικά: «Η αποστολή και μαρτυρία στον κόσμο εκφράζει την ίδια την ουσία της Εκκλησίας». Οι συστάσεις που ακολουθούν προτείνουν πρακτικούς τρόπους συμμετοχής στην ιεραποστολή, ενώ παράλληλα εκφράζουν έναν ειλικρινή σεβασμό για τους γείτονές μας, μέλη των άλλων θρησκειών.
Ο Καρδινάλιος Jean-Louis Tauran, πρόεδρος του ΠΣΔΔ, από πλευράς του παρατήρησε ότι οι ποιμένες των διαφορετικών εκκλησιών «έχουν καθήκον να διακηρύξουν την πίστη» χωρίς φόβο και συστολές σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει απορρίψει την ιδέα περί θείου, και την ίδια στιγμή «να εκφράσουν ένα μεγαλύτερο και βαθύτερο όραμα διαλόγου». Επικαλέστηκε τη διδασκαλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία δεν «απορρίπτει τα στοιχεία εκείνα που είναι αληθινά και ιερά και που υπάρχουν σε κάθε θρησκεία», προειδοποιώντας ότι οι Χριστιανοί πρέπει να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές συγκρούσεις, εάν θέλουν να «παρουσιάσουν την αλήθεια του Θεού με αξιόπιστο και εποικοδομητικό τρόπο».
Το κοινό έγγραφο για τη χριστιανική μαρτυρία καλεί σε μια προσεκτική μελέτη των θεμάτων της χριστιανικής μαρτυρίας και του διαθρησκειακού διαλόγου, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων όλων των θρησκειών και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας παντού.
Οι Χριστιανοί καλούνται να προσεύχονται για την ευημερία όλων, να ενισχύσουν τη συναίσθηση της δικής τους θρησκευτικής ταυτότητας και να αποφύγουν τη διαστρέβλωση και την λανθασμένη κατανόηση των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεις των άλλων.
Μάλιστα όπου είναι δυνατόν οι εκκλησίες και οι συναφείς χριστιανικοί οργανισμοί καλούνται να εκπονήσουν τη συγγραφή παρόμοιων κειμένων «σε οικουμενικό επίπεδο, και σε διαβούλευση και με τους εκπροσώπους και των άλλων θρησκειών."
Κατά την παρουσίαση του εγγράφου ο Γ.Γ του ΠΣΕ αναφέρθηκε στην προσευχή του Ιησού Χριστού για την ενότητα μεταξύ των Μαθητών Του, όπως αυτή καταγράφεται στο 17ο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Αγίου Ιωάννη. «Καλούμαστε να είμαστε ένα Σώμα, έτσι ώστε ο κόσμος να πιστέψει», δήλωσε, «και έτσι αυτή η ημέρα είναι μια ημέρα ευγνωμοσύνης, μια ημέρα εορτασμού, αλλά και μια ημέρα προβληματισμού».
Οι κοινές συνεδριάσεις μεταξύ του ΠΣΕ, του ΠΣΔΔ και της ΠΕΣ έλαβαν χώρα στο Lariano, Ιταλία, τον Μάιο του 2006, στη Τουλούζη, Γαλλία, τον Αύγουστο του 2007 και στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, τον Ιανουάριο του 2011.
Την παρουσίαση ακολούθησε συνέντευξη τύπου των τριών φορέων με δημοσιογράφους των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου. Μέχρι στιγμής το κείμενο έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από πολλές πλευρές, τόσο για το περιεχόμενό του, όσο και για το γεγονός πως έφερε για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο Χριστιανούς από τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα και ομολογίες σε κοινή εξέταση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος της Χριστιανικής πίστης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου