Άπο την 8μελή σύνοδο του <<πατριάρχου>> Αθηναγόρα, υπέγραψαν την <<άρσιν>> του αναθέματος έξι. Διεφώνησαν και δεν υπέγραψαν οι Δέρκων κ. Ιάκωβος και Σάρδεων κ. Μάξιμος.
Η <<άρσις>> των Αναθεμάτων εγένετο την 7ην Δεκεμβρίου 1965.
Η παπική αντιπροσωπεία εις το Φανάρι, απετελείτο απο τον <<αρχιεπίσκοπον>> Βαλτιμόρης Καρδινάλιον Λαυρέντιον Σέχαν, ως πρόεδρον και ως μέλη τον <<αρχιεπίσκοπον>> του Μπάρι Ερρίκο Νικόντεμο και τους <<πρεσβυτέρους>> Μιχαήλ Μακκαρόνε, Χριστόφορο Ντυμόν, Ιωάννη Λόγκ, Πόρτερ Ουάιτ...
Την πατριαρχικήν αντιπροσωπεία εις το Βατικανόν απετέλουν ο μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Μελίτων ως πρόεδρος και ως μέλη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος και οι μητροπολίται Θυατείρων Αθηναγόρας και Αυστρίας Χρυσόστομος, με την συνοδείαν του Αρχιμ. Μαξίμου Αγιωργούση και του διακόνου Βαρθολομαίου Αρχοντώνη (ο σημερινός πατριάρχης Κωνστ/πόλεως).
Σχετικώς γράφει το οικουμενιστικόν βιβλίον <<Ειρηνοποιοί>>, σελ. 178-179
Στίς 11.10΄ φθάνει στο ναό η παπική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον καρδινάλιο Λαυρέντιον Σέχαν. Φορούν τις επίσημες στολές τους και οδηγούνται στη σολέα. Ο πατριάρχης ανεβαίνει απο τον θρόνο του, αγκαλιάζει και ασπάζεται τον Καρδινάλιο, τον Αρχιεπίσκοπο και όλα τα μέλη της Συνοδείας. Τον Καρδινάλιο ανεβάζουν στο παραθρόνιο και τον Αρχιεπίσκοπο στα ηγεμονικά στασίδια. Όταν η Θεία Λειτουργία έφθασε στη στιγμή μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ διαβάζει απο τον άμβωνα την κοινή δήλωση του πάπα και του πατριάρχη, με την οποία εκτὀς των άλλων απο συμφώνου δήλωσιν α) αποδοκιμάζουσι τους προσβλητικούς λόγους, τας αβασίμους κατηγορίας και τας αξιοκατάκριτους χειρονομίας, άτινα εκατέρωθεν εχαρακτήρισαν η συνώδευσαν τα θλιβερά γεγονότα της εποχής εκείνης. β) αποδοκιμάζουσι ωσαύτως και αίρουσιν απο της μνήμης και εκ μέσου της Εκκλησίας τα επακολουθήσαντα αναθέματα, ών η ανάμνησις επενεργεί μέχρι της σήμερον ως κώλυμα εις την έν αγάπη προσέγγισιν, παραδίδουσι δε ταύτα τή λήθη. γ) εκφράζουσι, τέλος, την θλίψιν αυτών διά τα λυπηρά προηγούμενα και τα μεταγενέστερα γεγονότα, άτινα, υπό την επίδρασιν διαφόρων παραγόντων, έν οίς και η αμοιβαία έλλειψις κατανοήσεως και εμπιστοσύνης (άραγε η Άγιοι Πατέρες δεν είχαν κατανόηση και έχουν όλοι οι οικουμενισταί;;), ωδήγησαν τελικώς εις την πλήρη διάσπασιν της εκκλησιαστικής κοινωνίας.... Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μέγας Αρχιδιάκονος και ο Υπογραμματεύς της Συνόδου, προσκομίζουν τον πατριαρχικό κώδικα στον Θρόνον και ο Πατριάρχης, φορώντας τον μανδύα του, διαβάζει μεγαλοφώνως την πράξη της άρσεως, που καταλήγει με τα εξής Η μετριότης ημών μετά των περί ημάς Ιερωτάτων Μητροπολιτών και Υπερτίμων, αγαπητών δ ημίν εν Χριστώ αδελφών και συλλειτουργών, καιρόν ευπρόσδεκτον τω Κυρίω τα νύν ηγησάμενοι εν Συνόδω συνελθόντες και διασκεψάμενοι, κοινωνοί τε γενόμενοι της από της πρεσβυτέρας Ρώμης ομοίας προθέσεως και γνώμης, έγνωμεν άραι απο της μνήμης και έκ μέρους της Εκκλησίας τό από του Πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ του Κηρουλάριου και της περί αυτόν Συνόδου εξενεχθέν προειρημένον ανάθεμα. Στίς 19.00΄ στόν ναόν τού Αγίου Πνεύματος, παρά το παγκάλτι, παρουσία πατριαρχικής Αντιπροσωπείας, ο Καρδινάλιος Σέχαν, ο Αρχιεπίσκοπος Νικόντεμο και οι συνοδοί του ετέλεσαν τη Θεία Λειτουργία και έψαλαν Δοξολογία, <<ΤΕ DEUM>>, συνοψίζοντας με πανηγυρικό τρόπο τη χαρά Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, για το μέγα γεγονός.
Άς ΄ςλθουμς τώρα στήν παράλληλη τελετή στο Βατικανό.
Ο Πρόεδρος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας Μητροπολίτης Μελίτων φθάνει στη Ρώμη στίς 4 π.μ. της 7ης Δεκεμβρίου. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχονται επίσημοι του Βατικανού.
Στίς 8.30΄, η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία οδηγείται στήν κατάμεστη απο επισήμους και πλήθη κόσμου στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στήν είσοδον της οποίας ο Μητροπολίτης Μελίτων περιβάλλεται με μανδύα. Με την συνοδεία του Επισκόπου Ιωάννου Βίλλεμπρανς, που φορούσε πλήρη αρχιερατική αμφίεση και των άλλων μελών της Αντιπροσωπείας , εισέρχονται στο ναό και τοποθετούνται σε έδρες, δεξιά απο το κεντρικό θυσιαστήριο της <<Ομολογίας>> παραπλεύρως στούς εκπροσώπους των Βασιλικών Οίκων.
Μέσα σε κατανυκτική και μεγαλειώδη ατμόσφαιρα, αρχίζει η τελετή. Μιά λιτανευτική πομπή 2399 μελών της Β΄ Βατικανής Συνόδου, Πατριαρχών, Καρδιναλίων, Αρχιεπισκόπων, Επισκόπων, με τις λειτουργικές τους αμφιέσεις, κλείνει με τον Πάπα Παύλον ΣΤ΄ που έρχεται πεζός, φορώντας επίσης λευκή αρχιερατική αμφίεση και χρυσοκέντητη μίτρα και κρατώντας την ποιμαντορική του ράβδο. Ευλογεί, και ανέρχεται στον θρόνο του.
Αφού αναπέμπονται διάφορες δεήσεις και επιψηφίζονται τα τέσσερα τελευταία διατάγματα της Συνόδου, ο Αρχιγραμματεύς της Αρχιεπισκοπής Περικλής Φελίτσι αναγγέλει
Σεβάσμιοι Πατέρες, ωθούμενοι απο κοινή επιθυμία να άρουν τα κωλύματα που φράσσουν τους δρόμους πρός τον διάλογο, ο οποίος με την προστατευτική χάρη του Θεού οδηγεί στην συμφιλίωση, ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας συνεφώνησαν στην ακόλουθη δήλωση, την οποία θα διαβάση ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης Βίλλεμπρανς, τιτουλάριος Επίσκοπος Μαυριανής, Γραμματεύς της Γραμματείας για την ενότητα των Χριστιανών.
Το τέλος της ανακοινώσεως αυτής εκάλυψαν ενθουσιώδεις επευφημίες και παρατεταμένα χειροκροτήματα απο τούς Ιεράρχες και το εκκλησίασμα. Μετά, ο Επίσκοπος Ιωάννης διαβάζει το γαλλικό κείμενο της κοινής δηλώσεως. Και τα νέα θερμά χειροκροτήματα στο τέλος έδειξαν τη γενική επιδοκιμασία του κλήρου και του λαού.
Ακολουθεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, με αρχιερατικό συλλείτουργο 24 Ιεραρχών, προεξάρχοντος του Πάπα, μετά το πέρας του οποίου ο Μητροπολίτης Μελίτων και οι Καρδινάλιοι Μπέα, Μαρέλλα και ΚΑΊΝΙΓΚ οδηγούνται στόν θρόνο του Πάπα επάνω απο τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Εκεί ο Καρδινάλιος Μπέα διαβάζει την παπική πράξη της άρσεως των αναθεμάτων, λατινικά, την <<ΑMBULATE IN DILECTIONE>>, <<Περιπατείτε έν αγάπη>>, που περιέχει και τα εξής <<... επιθυμούντες να προχωρήσωμεν περαιτέρω εις την οδόν της αδελφικής στοργής, δι ής θα οδηγηθώμεν εις την τελείαν ενότητα, να απομακρύνωμεν δέ όσα είναι αυτή πρόσκομμα και εμπόδιον, διακηρύττομεν ενώπιον των Επισκόπων των συναθροισθέντων έν τη Β΄ Βατικανώ Συνόδω, ότι λυπούμεθα δι όσα ελέχθησαν και συνέβησαν τότε, άτινα αδύνατον να εγκριθώσι. Προσέτι δε, την τότε δημοσιευθείσαν απόφασιν του αναθέματος θέλομεν να απαλείψωμεν απο της μνήμης της Εκκλησίας και απομακρύνωμεν απ αυτής, καλύπτοντες και εξαφανίζοντες αυτήν τη λήθη>>.
Μετά την ανάγνωση, ο Μητροπολίτης Μελίτων ωδηγήθηκε απέναντι στόν Πάπα. Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ σηκώνεται απο τον θρόνο του, με πολλή συγκίνηση, παραδίδει στόν Μητροπολίτη της επί περγαμήνης ποντιφηκική πράξη της άρσεως του αναθέματος, ανταλλάσει μαζί του χειραψία και τον εν Χριστώ ασπασμόν. Αμέσως θυελλώδη χειροκροτήματα δονούν την ατμόσφαιρα του Αγίου Πέτρου και μεταδίδονται, διά του ραδιοσταθμού του Άστεως του Βατικανού, στα πέρατα της Οικουμένης.
Όταν τελείωσε η τελετή, ο Πάπας δέχεται την Πατριαρχική Αντιπροσωπεία στην αίθουσα <<των αμφίων>> του αποστολικού ανακτόρου του Βατικανού , με συγκίνηση και εγκαρδιότητα και ασπάζεται τα μέλη της. Ο Μητροπολίτης Μελίτων τον προσφωνεί γαλλικά. Οι δύο Αποστολικοί Θρόνοι, τονίζει, <<λύουσι σήμερον το παρόν και διανοίγωσι το μέλλον, δια κοινής δηλώσεως και αμοιβαίας εκκλησιαστικής πράξεως καταργούντες το απ αυτών προελθόν ανάθεμα, το σύμβολον τούτο του σχίσματος, και αντ αυτού υψούντες την αγάπην, σύμβολον της επανασύναντησεως αυτών...>>, << Σήμερον, μεταξύ των δύο πρώτων Θρόνων της Δύσεως και της Ανατολής, εγκαθιδρύεται επισήμως και εκκλησιαστικώς η βασική προυπόθεσις της βαθμιαίας επιλύσεως των διαφορών, ήτοι η αδελφική αγάπη... Συ, ο πρώτος Επίσκοπος της Χριστιανοσύνης, και ο δεύτερος τη τάξει αδελφός Σου, Επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, κατόπιν τοπυ σημερινού γεγονότος , διά πρώτην φόραν μετά μακρούς αιώνας θα δυνηθήτε ενί στόματι και μιά καρδία να στραφήτε εφέτος πρός τούς ανθρώπους , οι οποίοι, εντός της Εκκλησίας και έξω αυτής, έν αγωνία αναμένουν ευδοκίαν και ειρήνην>>.
Ο Πάπας απήντησε γεμάτος συγκίνησιν, Στήν αρχή εκφράζει την ευγνωμοσύνη του πρός τον Πατριάρχη γιατί <<με τη σοφία, την προορατικότητα του, την αγάπη και την ακάματη προσπάθεια του, έκανε πραγματικότητα την ημέρα αυτή>>. Έπειτα αναπτύσσει τη σημασία και τις αγαθές συνέπειες της άρσεως των αναθεμάτων και αφού παρακάλεσε την Πατριαρχικήν Αντιπροσωπεία να μεταδώση τον εν Χριστώ ασπασμό του στόν Πατριάρχη, απεχαιρέτησε τα μέλη της και προσέφερε στον καθένα αναμνηστικά μετάλλια.
Το απόγευμα, η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία επισκέπτεται τον Καρδινάλιο Μπέα και το βράδυ παρακάθεται στο επίσημο δείπνο , που έδωσε πρός τιμήν της η Αγία Έδρα, εκπροσωπούμενη από τον Πρύτανι του Ιερού Κολλεγίου των Καρδιναλίων Ευγένιο Τισσεράν.
Στο δείπνο αυτό προσεκλήθησαν Καρδινάλιοι, ο Μητροπολίτης Λένιγκραντ Νικόδημος, οι Ορθόδοξοι Παρατηρηταί στη Βατικανή Σύνοδο και προσωπικότητες του Βατικανού. (<<Ειρηνοποιοί>> σελ. 178-179).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου