ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη γεμάτη εκκλησιαστική διπλωματία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Του Αιμίλιου Πολυγένη

Από το πρωί της Τρίτης ξεκινά η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα βρεθεί στο Άγιον Όρος, σε μία επίσκεψη που, σύμφωνα με Ιεράρχες, κρύβει και άλλους συμβολισμούς.
Επισήμως ο κ. Βαρθολομαίος θα βρεθεί στο Άγιον Όρος για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έκδοση του Ιερού Ψηφίσματος της Ιεράς Κοινότητας από την ενσωμάτωση της Αθωνικής μοναστικής πολιτείας στο ελληνικό κράτος.
Εκτιμάται, όμως, ότι ο κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, θα στείλει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες και, κυρίως προς την Ρωσική Εκκλησία.
Ο εορτασμός για το ιωβηλαίο των εκατό χρόνων θα γίνει χωρίς επισήμους και θα τελεστεί στις Καρυές δοξολογία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί δύο μονές: την Ιερά Μονής Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό) και την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ι. Μονή Παντελεήμονος ενέχει και άλλους συμβολισμούς.
Πρώτον, το συγκεκριμένο μοναστήρι πριν εκατό χρόνια τασσόταν υπέρ της "διεθνοποιήσης" του Αγίου Όρους, σκεπτόμενο τον διόρθοξο προσκυνηματικό χαρακτήρα.
Δεύτερον, σημειώνουν έμπειροι αρχιερείς, ο κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται το ρωσικό μοναστήρι, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάλογη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, τη Μονή που είχε επισκεφθεί και ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος.
Με την επίσκεψή του αυτή εκτιμάται πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για σεβασμό στις παραδόσεις και πως δεν χωρά καμία αμφισβήτηση σχετικά με την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Επιπλέον επιθυμούν να δείξουν πως την απόλυτη δικαιοδοσία στο Άγιο Όρος την έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και καμία άλλη αυτοκέφαλη Εκκλησία.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον πρέσβη της Ουκρανίας, στο Αρχονταρίκι των Καρυών. 
Εκεί, πιθανότατα, λέγεται πως θα συζητηθεί και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ θα του παραδόσει και το πιστό αντίγραφο του Ευαγγελίου της Περεσόπνιτσα που έγινε επί τη επετείω των 1025 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ουκρανών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σύντομα προγραμματίζεται από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενημέρωση σε επίπεδο Προκαθημένων για θέματα που αφορούν το Άγιο Όρος.
Από την πλευρά του το Πατριαρχείο Μόσχας παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και ίσως σύντομα δώσει τη δική του απάντηση στις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

                                                                                                                     ΠΗΓΗ ''ΡΟΜΦΑΙΑ.GR''

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ