ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Πάπας Φραγκίσκος: ''Θα μπορούσαμε να διδαχθούμε πολλά από τους αδελφούς Ορθοδόξους''


ROMFEA.GR | Στη σημασία του διαλόγου με τους Ορθοδόξους αλλά και στο πως μπορούν οι Καθολικοί να "διδαχθούν" από τον τρόπο που λειτουργεί το συνοδικό σύστημα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες αναφέρεται σε συνέντευξή του στο έγκριτο περιοδικό "La Civilta Cattolica" ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στη σχεδόν τριάντα σελίδων συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού (3918/19-9-2013, σελ. 449-477) ο Πάπας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη σημασία του διαλόγου των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς. 
"Πρέπει να κινηθούμε μαζί, οι άνθρωποι, οι επίσκοποι και ο Πάπας. Η συνοδικότητα εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα" τόνισε. "Ίσως είναι ο χρόνος να αλλάξουμε τη μεθοδολογία της Συνόδου, γιατί η σημερινή κατάσταση μου φαίνεται στάσιμη" συμπλήρωσε, λέγοντας πως "αυτό θα μπορούσε να έχει και μια οικουμενική αξία, ιδιαίτερα με τους αδελφούς μας Ορθοδόξους". 
Ο Πάπας υπογράμμισε πως από τους Ορθοδόξους "θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για την Επισκοπική Συνέλευση και με βάση την παράδοση της συνοδικότητος". Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε πως "η προσπάθεια ενός κοινού προβληματισμού, υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο διοικείτο η Εκκλησία τους πρώτους αιώνες, πριν απο τη διάσπαση Ανατολής και Δύσης, θα δώσει καρπούς στο σήμερα. Μέσα απο τις οικουμενικές σχέσεις το σημαντικό είναι όχι μόνο να γνωριστείς καλύτερα αλλά και να αναγνωρίσεις οτι το Άγιο Πνεύμα λειτουργεί και στους άλλους ως μια δωρεά όπως άλλωστε και σε εμάς". 
Σημείωσε πως επιθυμεί "να συνεχιστεί ο προβληματισμός αυτός για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Πετρίνειο Πρωτείο, μια συζήτηση η οποία έχει αρχίσει ήδη απο το 2007  απο τη Μικτή Επιτροπή, η οποία έχει φθάσει στην υπογραφή του Κειμένου της Ραβέννας". "Είναι ανάγκη", υπογράμμισε, "να συνεχιστεί σε αυτήν την πορεία ο διάλογος."  
Μελετητές αναφέρουν πως όλος αυτός ο εκκλησιολογικός προβληματισμός του Πάπα Φραγκίσκου περί της Συνοδικότητος αποτελεί συνέχεια των εκκλησιολογικών του τοποθετήσεων, τις οποίες αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, όπου τονίζει χαρακτηριστικά, οτι σημασία δεν έχει η γνώμη του ενός αλλά της Εκκλησίας, ως "η πληρότητα του λαού του Θεού" άποψη την οποία στηρίζει πρώτιστα στην εκκλησιολογία του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ'': Αντιγράφουμε ένα πολύ καλό σχόλιο δια την δήλωση αυτή του Πάπα: 

«Πομπώδης λόγος για κάποιον που θεωρεί άγιο τον αρχικατσαπλιά Στέπινατς, τον σφαγέα 800.000 Ορθοδόξων. Ο σημερινός πάπας πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος καθώς παραπλανά τον κόσμο παριστάνοντας τον "καλό Σαμαρείτη" ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας προβατόσχημος λύκος. Εάν πράγματι όμως "μπορεί να διδαχθεί πολλά από τους Ορθοδόξους", ας αρχίσει από τα θεμελιώδη δόγματα της πίστεως αποκηρύσσοντας τις αιρέσεις και τις "αγκυλώσεις" του θεσμού που πρεσβεύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ