ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου Ιεράς Μονής και Αρχιεπισκοπής Σινά



ΙΕΡΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΙΝΑ
ΜΕΤΟΧΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Επειδή τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ποικίλα δημοσιεύματα περί της Μονής Σινά και των προβλημάτων που (κατά τις ίδιες αυτές πηγές) Αυτή φέρεται να αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στην Κοινή Γνώμη εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,  επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

α) Το Νότιο Σινά και η ευρύτερη περιοχή της Μονής αποτελούσαν –προ της πολιτικής κρίσεως στην Αίγυπτο- τον τρίτο σε επισκεψιμότητα τουριστικό προορισμό της χώρας (μετά τις πυραμίδες και το Λούξορ). Για λόγους ασφαλείας ως προς τη μετακίνηση τέτοιου μεγάλου αριθμού ξένων (κυρίως) πολιτών στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, η τοπική διεύθυνση της τουριστικής αστυνομίας έδωσε προ εβδομάδος την οδηγία να «κλείσει» η Μονή προσωρινά για τους τουρίστες.

β) Η οδηγία αυτή αφορούσε τους πολυπληθείς τουρίστες και όχι τις οργανωμένες ομάδες προσκυνητών, που -αν και λίγες- συνέχισαν να φθάνουν στο Σινά για προσκύνημα κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως. Οι πύλες της Μονής (με την κυριολεκτική έννοια) παρέμειναν ανοικτές, η μοναστική ζωή συνεχίζεται κανονικά, όπως και η εργασία των βεδουίνων εργατών και η είσοδος προσκυνητών.

γ) Ήδη από χθες 9/9, η ανωτέρω αποτρεπτική οδηγία των τοπικών Αρχών ήρθη, και η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε επισήμως από την Υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, καθώς εκτιμήθηκε σε ανώτερο επίπεδο (και όχι σε τοπικό, όπως συνέβη κατά την «απαγόρευση») ότι δεν συντρέχουν πραγματικοί λόγοι επικινδυνότητος. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιήθηκε και το ομόφωνο αίτημα των φυλών των βεδουίνων του Νοτίου Σινά, που ζήτησαν το άνοιγμα της Μονής για το ευρύ κοινό από την πρώτη στιγμή.

δ) Είναι απολύτως αναληθές ότι η Μονή δέχθηκε κάποιου είδους επίθεση, όπως περιορισμένα κυκλοφόρησε σε διάφορα μέσα.

ε) Τα κατά καιρούς αναφερόμενα ως συμβαίνοντα στο Σινά επεισόδια αφορούν το Βόρειο Σινά, περιοχή πολύ απομακρυσμένη από τη Μονή (τουλάχιστον 500 χιλιόμετρα), με ιδιαίτερο καθεστώς και ιδιάζουσα πληθυσμιακή σύνθεση, τελείως διαφορετικό από το ορεινό Νότιο Σινά και τους κατοίκους του, παραδοσιακούς προστάτες της Μονής, οι οποίοι έχουν αντισταθεί σθεναρά στη διείσδυση εξτρεμιστικών στοιχείων.

στ) Παρά ταύτα, είναι γεγονός ότι η ανάσχεση του προσκυνηματικού και του τουριστικού ρεύματος, λόγω της ευρύτερης κρίσης στην Μέση Ανατολή, έχει οδηγήσει τη Μονή σε πλήρη οικονομική δυσπραγία, καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις παραδοσιακές υποχρεώσεις της προς τους βεδουίνους εργαζομένους και να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο στους κατοίκους της ερήμου. Το τόσο ευαίσθητο αυτό σημείο αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα της Μονή κατά την παρούσα φάση, και είναι αυτό που θα πρέπει κυρίως να αντιληφθούν όσοι την αγαπούν, βοηθώντας την έμπρακτα, παράλληλα με το επιβεβλημένο χρέος της προσευχής.

Αθήναι 11/9/2013


ΠΗΓΗ ''Ι. Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ