ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! (2ο ΜΕΡΟΣ)


Είδαμε ένα άρθρο υπό τον τίτλο“ΑΥΤΟΣ ΔΕ ΕΣΙΩΠΑ''. Το άρθρο εκφράζει διάφορα ερωτήματα που αφορούν το πρόσωπο του π. Θεόδωρου Ζήση εννοώντας ότι εσιώπησε, δεν αναφέρθηκε ο ίδιος εις το ζήτημα της Εσφιγμένου (εννοώντας κατ΄ εμάς να τους αποκαλέσει ως σχισματικούς). Ο π. Θεόδωρος ήδη έχει ομιλήσει δημόσια λέγοντας την γνώμη του δια τέτοια ζητήματα. Εμείς να τους βοηθήσουμε να φρεσκάρουν την μνήμη τους. ΕΔΩ  (ΒΙΝΤΕΟ) ο π. Θεόδωρος ομιλεί δημόσια σε όλους. Και κάτι ακόμα σημαντικό. Ο αρθρογράφος αναφέρει:

 «Τα ίδια άλλωστε φρονούσαν, για τους σχισματικούς Παλαιοημερολογίτες, οι π. Παίσιος, π. Πορφύριος, π. Εφραίμ Κατουνακιώτης, π. Ιάκωβος Τσαλίκης κτλ..»

Βέβαια εννοεί ο αρθρογράφος τα λεγόμενα από μερικούς ότι ο π. Παίσιος και ο π. Πορφύριος κ.λπ. θεωρούσαν τους παλ/τες ως σχισματικούς, εκτός Εκκλησίας κ.λπ. Όντως έχουμε δεί τέτοια γραφόμενα από μερικούς που εξιστορούν το βίο και τους λόγους των Γερόντων. Ας δούμε, ή μάλλον να θυμηθούμε και άλλη μια μαρτυρία δια τους Γέροντες και την γνώμη τους.

(Ο Γέροντας Ιερώνυμος που αναφέρει το άρθρο είναι ο υβριζόμενος από μερικούς ως ''αιρετικός'' (και όχι μόνο) επειδή ήταν παλ/της. Δείτε ΕΔΩ 
Διαβάζουμε:

Πριν δώσω αρχικώς το έργο «περί του Γέροντος Ιερωνύμου» στον Εκδοτικό Οίκο, παρεκάλεσα δι' επιστολής μου και τον μακαριστό Γέροντα Παίσιο του Αγίου Όρους, να με πληροφόρηση, αν γνώριζε κάτι περί του Γέροντος Ιερωνύμου και την γνώμη του, περί της συγγραφής του βιβλίου.

Ό Γέρων Παίσιος, είθε πλέον αι εύχαί του και από εκεί πού βρίσκεται να μας συνοδεύουν, μου απήντησε με την εις το τέλος καταχωρουμένην εύλογημένην επιστολή του, διά της οποίας άφ' ενός μεν ηύχετο να «γίνει καλή ή εργασία κλπ.», άφ' ετέρου δε την συμβουλή να το διάβαση προηγουμένως ό π. Πορφύριος (του Ωρωπού), διότι «μοιάζει ή πνευματική ειδικότητα του ενός μετά του άλλου».

Ό Γέρων, μακαριστός π. Πορφύριος, από ταπείνωση, όταν τηλεφωνικώς τον παρεκάλεσα να διεξέλθει το κείμενο και να δώσει την ευλογία του για την εκτύπωση, μου απήντησε: «Ποιος κάνει τον Πρόλογο;». Του απήντησα: «ό κ. Πάσχος Γέροντα, τον γνωρίζετε». Και άπαντα: «Αφού το είδε και το προλογίζει ό κ. Πάσχος, πού είναι και Καθηγητής Πανεπιστημίου, δεν χρειάζομαι εγώ, ένας αμόρφωτος άνθρωπος».

Εν συνεχεία και με διστακτικότητα στην υπενθύμιση μου: «Γέροντα, τί θα κάνουμε τώρα, πού έτσι γράφει ό π. Παΐσιος, ότι πρέπει να το δείτε και σεις;».
Και τότε, υπακούων ό μεγάλος και άγιος Γέροντας Πορφύριος στον Αγιορείτη πατέρα Παίσιο, λέγει:

«Καλά, πάρε το κείμενο και διάβαζε μου από το τηλέφωνο, όπου σου λέω. Διάβασε 15 σελίδες από την αρχή. Δέκα σελίδες, μετά την 65η σελίδα. Δέκα σελίδες μετά την 100ή. Δέκα σελίδες μετά την 150ή. Πήδηξε 50 σελίδες και διάβαζε μου...».

Τις σελίδες πού υπεδείκνυε και τις διάβαζα, τηλεφωνικώς, τις άκουγε μετά πολλής προσοχής. Κάποιες λέξεις υπέδειξε προς διόρθωση, ιδίως για την λέξι «άγχος» πού κάπου αναγράφετε, μου λέει με έντονο ύφος: «Μωρέ, σβήσε την αυτήν την λέξι! Να μη υπάρχει στο βιβλίο σου! Δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό ούτε να την αισθάνεται, ούτε να την λέει. Δεν υπάρχει άγχος για τον πιστό!», και μετά στο τέλος της αναγνώσεως των αποσπασμάτων, με κάποια ικανοποίηση, λέγει:

«Τώρα, εντάξει είναι, να το δώσεις στο Τυπογραφείο. Με την ευχή μου».
ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΝΟΥΣΗ Ο ΓΕΡΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΗΣ.


Μα τι γίνεται; Οι Γέροντες που κάποιοι μας λέγουν ότι ονόμαζαν τους παλ/τες ως σχισματικούς τώρα δίνουν και την ευλογία τους, μάλιστα δε διορθώνουν και το βιβλίο λέγοντας πως θα γραφτεί;

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΓΓΡΑΦΗ EMAIL ΔΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ