ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Διάλογος Ορθοδόξων-Αγγλικανών



Διαβάζουμε απο το AMEN.GR τα εξής:

Του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτη (μέλους της Επιτροπής- εκπρόσωπος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’)


Με τις ευλογίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, ως επίσης και των Μακαριωτάτων Προκαθημέντων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, συνήλθε στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου του Chester στη Μεγάλη Βρεττανία, η Διεθνής Μικτή Επιτροπή του Διεκκλησιαστικού Διαλόγου Ορθοδόξων Αγγλικανών από τις 4 – 11 Σεπτεμβρίου.Εκ μέρους των Ορθοδόξων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ ομίλησε με θέμα την Ορθόδοξη διδασκαλία περί «Φύσεως- Ουσίας, Ελευθερίας και Χάριτος».


Το δεύτερο θέμα της συναντήσεως ήταν οι ευθύνες των Χριστιανών για τη προστασία της Δημιουργίας του Θεού, με ιδιαίτερες αναφορές για τη προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Περιβάλλοντος.


Οι εργασίες της Επιτροπής ολοκληρώθησαν με την παρουσίαση και τη συζήτηση του επόμενου κοινού κειμένου της Μικτής Επιτροπής που αναφέρεται σε θέματα Ανθρωπολογίας και Σωτηριολογίας σε συνδυασμό με τις ευθύνες των Χριστιανών για τη Δημιουργία του Θεού και για το Περιβάλλον, ως επίσης και για τη προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Με πρωτοβουλία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη μακαριστού Αθηναγόρα και των τότε Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών συνεκλήθησαν στην Ρόδο κατά τη δεκαετία του 1960 τρεις Πανορθόδοξες Διασκέψεις όπου μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε από κοινού από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και η έναρξη Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε μεταγενέστερα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τα Μέλη της Διορθόδοξης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής διά την ετοιμασία της Μέλλουσας να συνέλθει Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου.


Ο Διάλογος αυτός τελικά ξεκίνησε στην Οξφόρδη το 1973.


Στο μεταξύ με τη θετική προσέγγιση των Ορθοδόξων οι εκπρόσωποι των Αγγλικανών αντιμετώπιζαν τους Ορθόδοξους επίσης με θετικό τρόπο, που σε πρακτικό επίπεδο εσήμαινε τη θετική απάντηση των Αγγλικανών σε αιτήματα Ορθοδόξων στο χώρο της Διασποράς για να τελούν σε δικούς τους χώρους την Ορθόδοξη Λειτουργία και τα άλλα άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας μέχρι που οι Ορθόδοξοι μπορούσαν να έχουν τους δικούς τους λατρευτικούς χώρους.

Στη πρώτη συνάντηση της μικτής Επιτροπής Ορθοδόξων - Αγγλικανών το 1973 στην Οξφόρδη εξετάσθησαν οι δογματικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών. Η πρώτη φάση του Διαλόγου ολοκληρώθηκε το 1976 με το κοινό κείμενο της Μόσχας.


Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του Δουβλίνου το 1984.


Η Τρίτη φάση του Διαλόγου ξεκίνησε το 1989 με θέματα Εκκλησιολογίας, ως επίσης και για το Πρόσωπο του Ιησού Χριστού και για το Άγιο Πνεύμα. Για τα ίδια θέματα ασχολήθηκε κι η συνάντηση του Βόλου το 2001.


Στη συνάντηση της Ουαλλίας το 2002 εξετάσθησαν τα θέματα της Ιερωσύνης, του προσώπου του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας.


Στη συνάντηση του 2003 στην Αδίς Απέπα στην Αιθιοπία εξετάσθηκε το θέμα της διακονίας στην Εκκλησία και το θέμα της χειροτονίας των γυναικών στην Αγγλικανική Εκκλησία.


Το θέμα της χειροτονίας των γυναικών στην Αγγλικανική Εκκλησία δημιούργησε πολλές επιφυλάξεις διά τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών.


Στη συνάντηση της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Ορθοδόξων και Αγγλικανών στην Ιερά Μονή Κύκκου το 2005 ολοκληρώθησαν τα κοινά κείμενα των δύο πλευρών διά τα προηγούμενα θέματα των συζητήσεων της μικτής θεολογικής επιτροπής.


Η Τρίτη φάση του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών πραγματοποιήθηκε με τη συνάντηση της Κρήτης τον Σεπτέμβριο του 2009 με θέμα τη θεολογική ανθρωπολογία.


Το 2010 η Μικτή Επιτροπή του Διαλόγου συνέχισε τις εργασίες της στην Οξφόρδη με θεματολογία τη χριστιανική ανθρωπολογία και τις ευθύνες μας διά τη προστασία της Δημιουργίας του Θεού, δηλαδή του Περιβάλλοντος.

Πρόεδρος της Διορθόδοξης Επιτροπής είναι εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος Γουέαρ. Στην Διορθόδοξη Επιτροπή, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν, εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ, εκ μέρους του Πατριαρχείου Αντιοχείας ο Δρ. π. Αλέξανδρος, εκ μέρους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο γνωστός Καθηγητής π. Γεώργιος Δράγας, εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουρόζ Ελισσαίος, εκ μέρους του Πατριαρχείου Σερβίας ο Δρ. Bogdan, εκ μέρους του Πατριαρχείου Ρουμανίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νήφων, εκ μέρους του Πατριαρχείου Γεωργίας ο Καθηγητής Δρ. κ Δαβίδ, εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ο γνωστός βιβλικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και εκ μέρους της Εκκλησίας της Αλβανίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Ηλίας. Στις εργασίες του Διαλόγου εκ μέρους των Ορθοδόξων συμμετέχει κι ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Χρίστος Χριστάκης ως ένας εκ των γραμματέων.


Η επόμενη ετήσια συνάντηση της Μικτής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί με πρόσληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου στο Βελιγράδι τον Σεπτέμβριο του 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ