ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

«Oι θρησκείες δεν ξεχωρίζουν,όλες έχουν μια κοινή αφετηρία και όλες μαζί κάνουν την καθολική παγκόσμια θρησκεία»

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
Παράρτημα Ν. Πιερίας
Κατερίνη 12/07/2012
Αρ. Πρωτ. 8
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Εξοχώτατε Κύριε Υπουργέ

Οι Θεολόγοι του Νομού Πιερίας σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία αφορούν στο Μάθημα των Θρησκευτικών, διατυπώνουν τις εξής θέσεις.
Με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας οι συντάκτες των νέων προγραμμάτων, επικαλούμενοι την πολυπολιτισμικότητα και τις διεθνείς εξελίξεις προτείνουν την αλλαγή του Μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ). Το μάθημα για να «σωθεί», να παραμείνει στο αναλυτικό πρόγραμμα, πρέπει από ορθόδοξο να γίνει θρησκειολογικό..

Σύμφωνα όμως με το ισχύον Σύνταγμα και τον Ν. 1566/1985 το ΜτΘ διδάσκεται σε παιδιά ορθόδοξα, ορθόδοξων γονέων και σκοπό έχει να υποβοηθεί τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «… να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης».
Επομένως κάθε προσπάθεια μετατροπής του χαρακτήρα του μαθήματος είναι αντισυνταγματική και παράνομη. ‘Ερχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα και τη βούληση των Ορθοδόξων Ελλήνων γονέων που επιθυμούν και δικαιούνται να διδάσκονται τα παιδιά τους την ορθόδοξη πίστη, την πίστη των Πατέρων, η οποία είναι βασικό στοιχείο της πολιτιστικής ορθοδόξου κληρονομιάς.
Μια τέτοια αλλαγή επιφέρει διάσπαση στην ελληνική κοινωνία μας και ιδιαίτερα στη συνοχή και ενότητα της παρούσας γενιάς με τις παλαιότερες. Αδικεί κατάφωρα τα ορθόδοξα ελληνόπουλα, γιατί τους αφαιρεί το δικαίωμα να μαθαίνουν την εξ αποκαλύψεως αλήθεια, την πίστη στην οποία βαπτίστηκαν και από τους γονείς τους παρέλαβαν ως μοναδική σώζουσα αλήθεια.
Σύμφωνα με τα Προγράμματα Σπουδών αναμιγνύονται στοιχεία από πέντε ανατολικές θρησκείες (Ιουδαϊσμό, Μωαμεθανισμό, Ινδουϊσμό, Βουδισμό, Κομφουκιανισμό) και τρεις Χριστιανικές διδασκαλίες ( Ορθοδοξία, Ρωμαιοκαθολικισμό, Προτεσταντισμό) και σχετικοποιείται η βασική και θεμελιώδης αλήθεια της πίστεώς μας, ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός Θεός, Λυτρωτής και Σωτήρας των ανθρώπων. Οι ορθόδοξοι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου θα διδάσκονται πλέον ότι ο Χριστός είναι Θεός όπως και οι θεοί των άλλων θρησκειών, είναι δάσκαλος όπως οι μεγάλοι δάσκαλοι των θρησκειών Βούδας, Μωάμεθ, Κομφούκιος και άλλοι.
Παρουσιάζονται και συνεξετάζονται ως «Άγιοι άνθρωποι» ιστορικά και μυθικά πρόσωπα άλλων θρησκειών με αγίους της Ορθοδοξίας μας. Για παράδειγμα ο γέροντας Πορφύριος τίθεται στην ίδια μοίρα με κοινωνικούς εργάτες και με τον Δαλάι Λάμα, το λειτουργό της βουδιστικής θρησκείας. Και ενώ σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη άγιοι είναι μόνο όσοι απέκτησαν το Άγιο Πνεύμα, σύμφωνα με τα Προγράμματα Σπουδών όλες οι θρησκείες έχουν αγίους (Βούδας, Κομφούκιος, Μωάμεθ, Δαλάι Λάμα, Γκάντι κ.ά.)
Τοποθετούνται όλες οι μεγάλες θρησκείες στην ίδια μοίρα και θεωρούνται ισότιμες και ισόκυρες πηγές θρησκευτικού, ηθικού και υπαρξιακού προβληματισμού. Πουθενά δεν γίνεται λόγος πως η ορθόδοξη χριστιανική πίστη είναι αλήθεια εξ αποκαλύψεως και άρα δεν είναι θρησκεία όπως οι άλλες.
Χρησιμοποιούνται παραδείγματα από την Αγία Γραφή απλά για να επιτευχθεί η σύγκλιση θρησκευτικών αξιών και να αναζητηθεί η αλήθεια ως μία ενοποιητική δύναμη της παγκόσμιας θρησκείας. Έτσι γίνεται φανερό ότι το μάθημα σταδιακά από ορθόδοξη αγωγή γίνεται μάθημα διαθρησκειακής αγωγής. Η παραδοσιακή ορθόδοξη διδασκαλία αντικαθίσταται από μια νέου τύπου «κατήχηση στις ιδέες του θρησκευτικού πλουραλισμού, που υποτίθεται ότι υπηρετούν την πολυπολιτισμική συνύπαρξη ».
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών οι θρησκείες δεν ξεχωρίζουν, δεν υπάρχουν αποκεκαλυμμένες και φυσικές, όλες έχουν μια κοινή αφετηρία και όλες μαζί κάνουν την καθολική παγκόσμια θρησκεία. Επομένως όλοι, Χριστιανοί, Ειδωλολάτρες, Ιουδαίοι, Μωαμεθανοί, Ινδουιστές, Βουδιστές κ.ά. μπορούν να προσεύχονται μαζί. Σε ποιον όμως Θεό; Καμιά θρησκεία δεν πρέπει να διεκδικεί το δικαίωμα ότι κατέχει την αλήθεια, όλες μαζί κάνουν, αναζητούν την αλήθεια. Ένα τέτοιο θρησκευτικό μάθημα το μόνο που θα πετύχει είναι η σύγχυση. Οι μικροί μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, ως « αθωράκιστοι και ανυποψίαστοι» θα χάσουν την πίστη τους, την ορθόδοξη, στην οποία ανήκουν οι γονείς τους και η οποία είναι η Μοναδική Ελπίδα! Σε παιδιά αυτής της ηλικίας, τα οποία ούτε κριτική σκέψη έχουν, ούτε θρησκευτικές εμπειρίες προσφέρεται πολτοποιημένη θρησκευτική αγωγή, γεγονός το οποίο δεν ενδείκνυται από παιδαγωγικής και ψυχολογικής απόψεως.
Οι θεολόγοι του Νομού Πιερίας, κληρικοί και λαϊκοί, θεωρούμε πως οι προτεινόμενες αλλαγές είναι αντισυνταγματικές, αντιπαιδαγωγικές και αντορθόδοξες. Παρακαλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σεβαστεί τη θέληση και το δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ορθοδόξων μαθητών και γονέων και να διατηρήσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος.
Επιπλέον με σεβασμό παρακαλούμε και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενεργήσει ώστε το μάθημα να παραμείνει ορθόδοξο και να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης των Θρησκευτικών βιβλίων και του τρόπου διδασκαλίας του.

Με τιμή για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Στέργιος Μπούγιας Ολυμπία Γκρεμούλα


ΠΗΓΗ ''ΑΚΤΙΝΕΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ