ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Η πρώτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η Εκκλησία μας την ημέρα αυτή πέτυχε έναν από τους πιο μεγάλους θριάμβους της: κατατρόπωσε οριστικά τους αιρετικούς εικονομάχους.
Οι Πατέρες της Ζ΄ Οικ. Συνόδου αποφάσισαν ν’ αναστηλώσουν τις άγιες εικόνες στις Εκκλησίες μας. Τα εγκαίνια της αναστήλωσης έγιναν στις 29 Μαρτίου του 867 μ. Χ. από τον πατριάρχη στο Ναό της Αγίας Σοφίας ΚΠόλεως.
Δικαιολογημένα λοιπόν η Εκκλησία γιορτάζει με λαμπρότητα την αναστήλωση των αγίων εικόνων. Δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα, αλλά για ένα γεγονός που καθορίζει την πνευματική στάση της Εκκλησίας.
Οι εικόνες δεν είναι μόνο ό, τι φαίνονται, δηλ. ξύλα, χρώματα και ψηφίδες. Είναι το Ευαγγέλιο συνεχώς ανοιχτό που μπορούν να το διαβάζουν αγράμματοι και εγγράμματοι. Τα ειδωλολατρικά αγάλματα επειδή είναι ψεύτικα χωρίς πρόσωπο δεν έχουν αιώνιο αντίκρισμα. Γι’ αυτό και κάθε εικόνα είναι ο αισθητός χώρος που επενεργεί το Πνεύμα το Άγιο. Πρόκειται για σχέση Θεού- ανθρώπου- κτίσης.
Με τέτοια συνείδηση αγιογραφούσαν οι βυζαντινοί αγιογράφοι. Η βυζαντινή εικονογραφία δεν έχει καμία σχέση με την κοσμική ζωγραφική. Γιατί αυτή εκφράζει το φυσικό, ενώ η αγιογραφία το υπερφυσικό, το τέλειο, τη θέωση, που είναι πέρα από τα αισθητά πράγματα.
Βέβαια όποιος δεν διαθέτει πνευματικές προϋποθέσεις δεν μπορεί να κατανοήσει τον μυστικό κόσμο των ιερών εικόνων, γι’ αυτό και τις κατηγορούν ως άτεχνες και αφύσικες. Δεν είναι « όμορφες». Για να κατανοήσουμε τις άγιες εικόνες πρέπει να κάνουμε ό, τι έκαναν και οι σωστοί αγιογράφοι: άσκηση, νηστεία , προσευχή, κάθαρση. Τότε μόνο μπορεί να μας αποκαλυφθεί ο υπερκόσμιος κόσμο ς και ο χαρακτήρας της βυζαντινής τέχνης.
Και κάτι πιο σπουδαιότερο: Η αναστήλωση των αγίων εικόνων έγινε. Υπάρχει όμως και μια άλλη εικόνα η οποία δεν έχει αναστηλωθεί, αλλά βρίσκεται πεταμένη στη λάσπη. Πρόκειται για τη δική μας εικόνα. Είμαστε εικόνες που μας έπλασε ο Θεός « κατ’ εικόνα» δική Του , για να γίνουμε « καθ’ ομοίωση» σαν τη δική Του εικόνα.
Δυστυχώς εμείς ζούμε με τέτοιο τρόπο που εξαχρειώνουμε καθημερινά την εικόνα μας.
Αλήθεια, εμείς αυτή την εικόνα πότε θα την αναστηλώσουμε;

π.γ.στ.

ΠΗΓΗ ''Ι.Ν. ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ''

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΓΓΡΑΦΗ EMAIL ΔΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΕΙΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΕΙΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ