ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

"Η συνάντηση της Γενεύης ενισχύει την Ορθόδοξη Ενότητα και Μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο"


του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ


Σε κάθε Διορθόδοξη Συνάντηση ευχαριστούμε τον Ύψιστον Θεόν, διότι είναι ένα θετικό βήμα διά την ενίσχυση της ορατής ενότητας και της σύγχρονης μαρτυρίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο.

Ατυχώς ορισμένοι βλέπουν στοιχεία απαισιοδοξίας στις εργασίες της Διορθόδοξης Επιτροπής της Γενεύης. Αντίθετα έχουμε σοβαρούς λόγους να δούμε τα αισιόδοξα μηνύματα που μας δίνουν οι κορυφαίοι Ορθόδοξοι Αρχιερείς και Θεολόγοι που εκπροσωπούν τις Ιερές Συνόδους και τους Προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά τας εργασίας της Διορθόδοξης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Μεγάλης και Ιεράς Συνόδου.

Πρώτον, για να δούμε την τεράστια σημασία διά το έργον που παρήγαγαν διά την ορατή ενότητα και Μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονον κόσμον τα Μέλη της Διορθόδοξης Επιτροπής, πρέπει να υπογραμμίσουμε την ομόφωνη κοινή απόφαση της προήγουμενης συνεδρίας τους το προηγούμενο έτος, όταν κατέληξαν ομόφωνα σε μια κανονική φόρμουλα του ακανθώδους θέματος της Ορθόδοξης Διασποράς, με την καθιέρωση των συναντήσεων των ορθοδόξων Αρχιερέων όλων των Ορθοδόξων Δικαιοδοσιών στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, στις χώρες δηλαδή που υφίσταται το πρόβλημα της Διασποράς. Είναι ένα θαύμα για την ενότητα και τη Μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε τοπικό επίπεδο, διότι πλέον για πρώτη φορά η Οικουμενική Ορθοδοξία μπορεί να ενώνει τις πνευματικές της δυνάμεις και να συντονίζει την ποιμαντική της δράση στην τοπική κοινωνία διά να μεταμορφώσει τον κόσμο σε Εκκλησία.

Δικαιώνεται πλήρως τόσο η πρωτοβουλία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου όσο κι η θετική ανταπόκριση των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών να δοθεί αυτή η προταιρεότητα κατά τη τελευταία σημαντική συνάντηση Κορυφής των Προκαθημένων στο Φανάρι το 2008, που με επιτυχία υλοποιήθηκε κατά τας εργασίας της προηγούμενης συναντήσεως της Διορθόδοξης Επιτροπής υπό την όντως επιτυχημένη Προεδρία του Αγίου Περγάμου κ. Ιωάννου και την ευθύνη της Γραμματείας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο θρίαμβος αυτής της Ορθοδοξίας οφείλεται εν πολλοίς και στη θετική συμβολή του Πατριαρχείου της Ρωσίας διά του αειμνήστου Πατριάρχου της Ρωσίας μακαριστού Αλεξίου και του συνοδεύοντας τον Μητροπολίτη Σμολόσκυ Κυρίλλου, σημερινού Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας, κατά τας εργασίας της Συνδιάσκεψης Κορυφής των Μακαριωτάτων Προκαθημένων ή εκπροσώπων τους, το 2008 στο Φανάρι.

Δεύτερον, τα Μέλη της Διορθόδοξης Επιτροπής, κατά τας εργασίας τους στη Γενεύη τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με φόβον Θεού, εκφράζοντας τη συνείδηση των Εκκλησιών τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις Ιερές Συνόδους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, προετοίμασαν με συγκεκριμένες προτάσεις το έργον της Διορθόδοξης Προσυνοδικής Επιτροπής που θα συνέλθει πριν την πανορθόδοξον ποθούμενη Μεγάλη Πανορθόδοξον Σύνοδον για να συγκεκριμενοποιήσει την όλη θεολογική και κανονική πρόταση του θέματος του Αυτοκεφάλου, της Αυτονομίας και των Διπτύχων, που καλείται εν Αγίω Πνεύματι και των Μελών της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου να ρυθμίσει δεόντως και κανονικώς.

Ποιός ο λόγος της αναγκαιότητας και της μοναδικότητας της συγκλήσεως της διορθόδοξης Προσυνοδικής και της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου εάν μπορούσε ή αν είχε τη κανονική δικαιοδοσία η Διορθόδοξη προπαρασκευαστική να αναπληρώσει τις πρώτες δύο;

Απαισίοδοξες αναφορές για το έργο της Διορθόδοξης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Γενεύης είναι και βεβιασμένες και αστήρικτες και ατυχείς και άδικες.

Άλλωστε όπως και στην ιατρική επιστήμη το ίδιο όταν προσεγγίζουμε και κανονικά θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το πρώτο στάδιο της καλύτερης θεραπείας ενός συμπώματος είναι η διάγνωση. Η Διορθόδοξη Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Μέλλουσας να συνέλθει Μεγάλης Συνόδου διέγνωσε με σαφήνεια και ακρίβεια με φόβον Θεού και πολύ αγάπη το πρόβλημα που υφίσταται στη ζωή των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών εις το θέμα του Αυτοκεφάλου, της Αυτονομίας και των Διπτύχων, υπογραμμίζοντας το κριτήριον της Οικουμενικότητας στην προσέγγιση που πρέπει να έχουν τα Μέλη της Προσυνοδικής Διορθόδοξης Επιτροπής για την κανονική πρόταση τους προς τα Μέλη της Μέλλουσας να συνέλθει Πανορθόξου Συνόδου.

Όταν λέμε το κριτήριο της Οικουμενικότητας εννοούμε ακριβώς ότι στον Ιστορικό της βίο η Ορθόδοξη Εκκλησία καθιέρωσε κανονικά τη ρύθμιση του Αυτοκεφάλου, της Αυτονομίας και των Διπτύχων μέσω των αποφάσεων των Οικουμενικών της Συνόδων. Εκεί που δεν εσυνέβει αυτό έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γι’ αυτό η σύγκληση της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου είναι μεγίστης σημασίας διά την προστασία της ορατής Ενότητας και Μαρτυρίας της Ορθοδοξίας, όπου μεταξύ άλλων καλείται ως και το μόνον αρμόδιον σώμα των απανταχού Ορθοδόξων να δώσει τελεσίδικη λύση στο κανονικό πρόβλημα του Αυτοκεφάλου, της Αυτονομίας και των Διπτύχων, όπως ακριβώς μπόρεσαν με το κύρος τους να κάνουν ιστορικά οι Οικουμενικές Σύνοδοι στο παρελθόν.

Τέλος, όλοι μας βιώνουμε τη σημασία του συντονιστικού ρόλου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όπου ο Πρώτος σε συνεργασία με τους Προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών οδηγούν την Εκκλησία μας έξω από τα αδιέξοδα που την οδήγησαν η αποφυγή των Συνάξεων Κορυφής των Προκαθημένων μας και της τακτικής συναντήσεως της Διορθόδοξης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Για να είμαστε όμως περισσότερο συνεπείς με το Μήνυμα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών το 2008 στο Φανάρι, μετά την παρέλευση τριών σχεδόν χρόνων, οφείλουμε ταπεινά να υπενθυμίσουμε ότι το πλήρωμα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αλλά κι η Παγκόσμια Κοινωνία αναμένουν σημαντικά βήματα και προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις

1. Την σύγκληση και της Διορθόδοξης Επιτροπής για θέματα Βιοηθικής που αποφασίστηκε από τους Μακαριωτάτους Προκαθημένους μας.

2. Διορθόδοξη προσέγγιση διά τον Συντονισμόν της Ορθόδοξης Ιεραποστολής

3. Διορθόδοξη ποιμαντική προσέγγιση του θεσμού της οικογένειας

4. Διορθόδοξη προσέγγιση του διαθρησκειακού διαλόγου, και το πιο σημαντικό που επείγει άμεσα

5. Πανορθόδοξη δράση για θέματα Περιβάλλοντος (ο κίνδυνος της καταστροφής του Περιβάλλοντος και του Πλανήτη μας και της ανθρώπινης ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε μέχρι τώρα η Ανθρωπότητα – το επόμενο έτος τελειώνει το πρωτόκολλο του Κιότο και στο τέλος του έτους πραγματοποιείται η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή των Αρχηγών Κρατών στο Ντέρπαν της Νοτίου Αφρικής για να υπογραφεί νέα συμφωνία για τις κλιματολογικές αλλαγές, ποιός είναι ρόλος της Ορθοδοξίας στην προετοιμασία της παγκόσμιας κοινωνίας για θετικά αποτελέσματα κατά τις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης, της COP17, η ανθρωπότητα αναμένει από τον Πράσινο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όπως τον αποκαλεί η Διεθνής Κοινότητα σημαντικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε η συμβολή της Ορθοδοξίας να είναι γόνιμη και ωφέλιμη για όλους μας, η διορθόδοξη προσέγγιση στο θέμα του Περιβάλλοντος είναι πλέον θέμα ζωής και θανάτου).

Σημείωση: Για όσους θέλουν να διαβάσουν το μήνυμα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Φανάρι του 2008 μπορούν να το βρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.

Διά την ετοιμασία μέρους του κειμένου αυτού οφείλω αδελφικές ιδιαίτερες ευχαριστίες διά τη συνεργασία και την ενημέρωση που είχα με τον επίσημο εκπρόσωπον στην Διορθόδοξη Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ. Σέργιον που επαξίως όρισεν εν Συνόδω εκπρόσωπον της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος με σύμβουλον τον γνωστόν Ακαδημαϊκόν Καθηγητή και κοινόν διδάσκαλον ημών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτη π. Νικολάον Ιωαννίδη (εκτός από φοιτητές του διακονήσαμε κοντά του με τον άγιον Καλής Ελπίδος κι ως διάκονοι).


ΑΠΟ ΑΜΕΝ .GR

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ