ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Αντιδρά ο Κύπρου Χρυσόστομος για βιβλίο κατά του Πάπα

της Άννας-Μαρία Ευτυχίου / Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ


Για ανεγκέφαλους που θέτουν εαυτό εκτός Εκκλησίας, μιλά ο αρχιεπίσκοπος, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Πάπας, η αιτία των κακών».Για ανεγκέφαλους που θέτουν εαυτό εκτός Εκκλησίας, μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’, με αφορμή την κυκλοφορία βιβλίου «Πάπας η αιτία των κακών», λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του ποντίφικα στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι η επίσκεψη γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας, η οποία θα δεχθεί τον πάπα με αγάπη και σεβασμό. «Δεν μπορούν να σηκώνουν μπαϊράκι επειδή έτσι το λέει το μυαλό το δικό τους», είπε ο μακαριότατος, προσθέτοντας, «εμείς ως επίσημη Εκκλησία θα τον υποδεχθούμε με αγάπη και σεβασμό.Η επίσκεψή του θα είναι θετική και ωφέλιμη στην πατρίδα και το λαό μας».

Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε τους πιστούς να ακούνε την επίσημη Εκκλησία, επειδή όπως είπε «θα θέτουν τον εαυτούς τους εκτός Εκκλησίας, αν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο». Σε σχέση με το σάλο που προκαλεί η κάθοδος του πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο στις 4 Ιουνίου, ζητήσαμε δηλώσεις από τον θεολόγο ερευνητή, Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ο οποίος μάς είπε πως οι αντιδράσεις προέρχονται από 3 διαφορετικές κατευθύνσεις και εκπορεύονται από αψυχολόγητα κίνητρα ακραίων εξτρεμιστικών ορθοδόξων, «οι οποίοι βλέπουν τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως αιρετικό οργανισμό, σε αντιδιαστολή με την πάγια θέση της ορθόδοξης Εκκλησίας που θεωρεί τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αδελφή Εκκλησία και απλώς σχισματική, αλλά όχι αίρεση».

Ποιοι αντιδρούν

Οι τρεις ομάδες που αντιδρούν σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη είναι: οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (ΓΟΧ) όπως αυτοαποκαλούνται και αυτοπροσδιορίζονται. Είναι οι σχισματικοί παλαιοημερολογίτες της Κύπρου (άλλο είναι να ακολουθώ το παλαιό ημερολόγιο –επειδή αυτό το ακολουθούν και στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στο πατριαρχείο της Ρωσίας). Αυτοί αφορούν τους σχισματικούς Κύπρου και Ελλάδας. Η δεύτερη ομάδα που αντιδρά είναι μια ομάδα ορθοδόξων με το όνομα Παγκύπριο Χριστιανικό Ορθόδοξο Κίνημα, Άγιος Νίκων Μετανοείτε (ΠΑΧΟΚ).

Είναι και αυτοί μια ομάδα χριστιανών, με αρκετά συντηρητικές και ακραίες προσεγγίσεις σε όλες τις θρησκευτικές τοποθετήσεις. Και η τρίτη ομάδα έρχεται από τη μητροπολιτική Ελλάδα, με επικεφαλής δύο κληρικούς και ομότιμους (συνταξιούχους) πια καθηγητές πανεπιστημίου, που είναι ο πατήρ Γεώργιος Μεταλλινός, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και ο πατήρ Θεόδωρος Ζίζης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Έντονες αντιδράσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλλίδης, αυτοί θα έρθουν ως επικεφαλής άλλης αντιπροσωπίας και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην Αστυνομία, αλλά και στην αρχιεπισκοπή Κύπρου και στην οργανωτική επιτροπή της υποδοχής του πάπα, που αποτελείται από τη λατινική και μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου, αναφέρουν ότι οι διαφωνούντες θα προβούν σε έντονες αντιδράσεις με μορφή διαμαρτυριών, με αναρτήσεις συνθημάτων και πινακίδων.

«Πιθανόν να κλείσουν δρόμους, να κάνουν διαδηλώσεις και ευελπιστούν, εάν έχουν τον κατάλληλο όγκο, να μποϊκοτάρουν την τέλεση θείας λειτουργίας του πάπα σε δημόσιους χώρους δικούς μας», τόνισε. Να διευκρινίσουμε ότι ο ποντίφικας στην αποστολική του επίσκεψη, θα τελέσει στις 6 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί θεία λειτουργία στο Αθλητικό Στάδιο Ελευθερία-Τάσσος Παπαδόπουλος στη Μακεδονίτισσα. Ενώ στις 16:30, ο πάπας θα μεταβεί στον μαρωνίτικο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Χαρίτων, κοντά στην Πύλη Πάφου, για σύντομη προσευχή και σύντομους χαιρετισμούς.

«Η Ορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου, από την εποχή του Εθνάρχη Μακαρίου που συμμετάσχει ενεργά στην οικουμενική κίνηση, όπως ονομάζεται ο διάλογος που διεξάγεται με τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και μαζί με τους προτεστάντες, κάνουμε προσπάθεια να βρούμε ως χριστιανοί κοινούς δίαυλους επικοινωνίας», ανέφερε ο θεολόγος – ερευνητής.

Όπως είπε, πέρα από τις διαφορές που μας χωρίζουν σε δογματικό επίπεδο ή σε επίπεδο παράδοσης, έχουμε και πάρα πολλά να μοιραστούμε «και θα έλεγα τα πιο σημαντικά είναι αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Η πίστη στον πατέρα, υιό και άγιο πνεύμα και μια κοινή παράδοση χιλίων χρόνων στην οποία γεννήθηκαν άγιοι που γιορτάζουμε και οι δύο εκκλησίες», κατέληξε ο κ. Πιτσιλλίδης.

ΑΠΟ AMEN .GR



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ