ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Όσοι αντιδρούν στην επίσκεψη του Πάπα «Δεν είναι σωστοί ορθόδοξοι. Ούτε καν τους λαμβάνω υπ' όψιν».


Σε μια κρίσιμη φάση για το Κυπριακό προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η ιστορική επίσκεψη του πάπα από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου στη Μεγαλόνησο. Αν και με την εκλογή Ερογλου οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού φαίνεται να «παγώνουν», η Εκκλησία της Κύπρου στηρίζει μικρές ελπίδες στην ενδεχόμενη παρέμβαση του ποντίφικα, όχι τόσο στην τουρκική πλευρά, αλλά στους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην «Κ.Ε.», ξεκαθάρισε: «Ελπίζω να θέλει να βοηθήσει. Πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι καθολικοί». Θεωρεί ότι αν οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι του Βατικανού συντονιστούν σε όλα τα κράτη, μπορούν να καταφέρουν κάτι σημαντικό. «Βεβαίως, δεν ξέρω αν θα κάνει κάτι ο πάπας», προσθέτει ο ηγέτης της Κυπριακής Εκκλησίας, «όμως εγώ θα του θέσω το θέμα. Αν δεν γίνουν παραχωρήσεις στο εδαφικό και στο περιουσιακό, δεν βλέπω να προχωρεί η υπόθεσή μας. Τα σπίτια 200.000 Ελλήνων τι θα γίνουν; Θα τους τα χαρίσουμε; Πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα και οι έποικοι. Να δοθούν πίσω τα εδάφη μας και να διευθετηθεί το περιουσιακό. Αν θέλουν οι Τούρκοι, ας μείνουν στο βόρειο τμήμα. Οχι όμως στα δικά μας τα σπίτια. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα ζητήματα για την Κυπριακή Εκκλησία».

Ο αρχιεπίσκοπος προσθέτει: «Στο σχέδιο Ανάν, είδα ότι υπήρχαν δύο-τρία χωριά μαρωνιτών χριστιανών. Εκεί τράβηξαν μια γραμμή και τα άφησαν και τα τρία στον δικό μας χριστιανικό τομέα κι όχι, ας πούμε, στο καντόνι των Τούρκων. Την ίδια στιγμή, δικά μας χωριά μείνανε εκτός. Αυτό αποδεικνύει ότι ο πάπας κούνησε το δαχτυλάκι του».

Ο Χρυσόστομος υπενθυμίζει ότι, όταν είχε επισκεφθεί το Βατικανό και συναντήθηκε με τον πάπα, τον είχε παρακαλέσει να δώσει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους «να μην βλέπουν την Τουρκία με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον, αλλά με βάση την αρχή της ηθικής και του δικαίου. Μου χαμογέλασε και μου είπε ότι δυστυχώς οι Ευρωπαίοι θέλουν επανευαγγελισμό. Θέλοντας να πει ότι η χριστιανική τους πίστη έχει ξεθωριάσει».

Πέρα από την ενδεχόμενη βοήθεια όσον αφορά το Κυπριακό, χιλιάδες αναμένεται να είναι οι επισκέπτες κατά το τριήμερο της παραμονής του πάπα στην Κύπρο. Ηδη οι τουριστικοί πράκτορες στο νησί έχουν αρχίσει να οργανώνουν εκδρομές χιλιάδων χριστιανών, που εκδηλώνουν ιδιαίτερη προτίμηση για την Πάφο, απ' όπου πέρασε ο απόστολος Παύλος, στα χνάρια του οποίου βαδίζει με αυτό το ταξίδι του και ο Βενέδικτος. Τουλάχιστον 20.000 θα είναι οι πιστοί που θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία που θα τελέσει ο πάπας στο Στάδιο Ελευθερίας στη Λευκωσία.

Πονοκέφαλος για τις αστυνομικές αρχές του νησιού, οι οποίες λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είναι οι ζηλωτές ορθόδοξοι, που δεν επιθυμούν επαφές με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τον πάπα. Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όμως είναι κατηγορηματικός: «Αυτοί είναι ορισμένοι ακραίοι. Εχουν ζήλον ου κατ' επίγνωσιν. Δεν είναι σωστοί ορθόδοξοι. Ούτε καν τους λαμβάνω υπ' όψιν».

Η επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο έρχεται και σε μια περίοδο δύσκολη για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του ίδιου του Βενέδικτου για τα φαινόμενα παιδεραστίας καθολικών κληρικών. «Η επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο», λέει ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «αποφασίσθηκε πέρυσι, πριν βγουν στην επιφάνεια αυτά τα σκάνδαλα. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να εισαγάγει και αυτή το θεσμό των εγγάμων κληρικών».

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της επίσκεψης, ενώ ελπίζει ότι ο ποντίφικας θα κομίσει στην Εκκλησία της Κύπρου, τμήμα των λειψάνων του αποστόλου Βαρνάβα.

«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 9/05/ 2010-


ΜΗΠΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΟΥΣΤΙΝΟ ΠΟΠΟΒΙΤΣ; ΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧ. ΚΥΠΡΟΥ, ΚΑΙ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ!!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ>>



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ