ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΙΔIΟΡΡΥΘΜΙΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΜΙΑ ΕΛΙΤ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

===================


Ο δαίμων της ιδιορρυθμίας πειράζει μια ελίτ κληρικών. Δεν τους αφήνει να ησυχάσουν. Σώνει και καλά να επιβάλουν την ιδιορρυθμία τους και στην Εκκλησία.


Με τον τρόπο που προβάλουν το σχολαστικισμό και τη νοησιαρχία τους δείχνουν ότι είναι παντελώς άγευστοι της Ορθόδοξης λατρείας. Ωστόσο είναι καλό που ξεθαρρεύουν και γίνονται γνωστοί στον κόσμο. Ο κόσμος θα τους δοκιμάσει και πολλοί θα ακολουθήσουν τις καινοτομίες τους με τις οποίες θέλουν να ξεχωρίζουν και να είναι πάνω από τους άλλους. Θα βλάψουν κι αυτοί την Εκκλησία όπως την έβλαψαν και άλλοι πριν από αυτούς. Δεν θα είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι.


Όσο για μας τους απλούς πιστούς αυτό που προέχει δεν είναι οι γνώσεις. Δεν πηγαίνουμε στην εκκλησία για να μάθουμε καινούρια πράγματα για το Θεό, όπως στο κατηχητικό σχολείο. Στην εκκλησία πηγαίνουμε για να συμμετέχουμε στις ιερές τελετουργίες στις οποίες βιώνουμε την παρουσία του Κυρίου Ιησού, της Θεοτόκου, των αγίων αγγέλων και πάντων των αγίων. Η μετοχή μας στις ιερές τελετουργίες ουδέποτε μας κουράζει παρόλο που επαναλαμβάνονται. Το αντίθετο η δύναμή μας ανακαινίζεται όπως το λέει ο Δαβίδ με το στίχο του "ανακαινισθήσεται ως αετού η νεότης σου". Έχουμε πάντοτε το αίσθημα ότι είναι κάθε φορά καινούριες. Πηγαίνουμε κουρασμένοι ή άρρωστοι και φεύγουμε ξεκούραστοι, ανανεωμένοι και υγιείς. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά σχολαστική γνώση όσο σπουδαία κι αν είναι.


Ρωτήστε και τους ίδιους τους ιδιόρρυθμους κληρικούς πόσο κουραστικές είναι οι ομιλίες, οι διάλογοι, τα συνέδριά τους και θα σας πουν. Στην λατρεία όμως επειδή οι ίδιοι δεν μετέχουν αν δεν βρεθεί κάτι να τους ξεχωρίσει πάνω από τους άλλους, δεν νιώθουν τα βιώματα που οι απλοί και οι ταπεινοί νιώθουμε στη θεία λατρεία στις ιερές τελετουργίες. Δεν επιδιώκουμε να ξεχωρίσουμε για τις γνώσεις μας και για την αναπτυγμένη διάνοιά μας. Μας αρκεί που μετέχουμε στη θεία λατρεία.


Αυτό το απλό πράγμα η ελίτ των ιδιορρύθμων κληρικών με σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια, με τίτλους, με περγαμηνές, με διακρίσεις σε διεθνείς διαλόγους και συνέδρια δεν μπορούν να το βιώσουν. Τους ενδιαφέρει περισσότερο η γνώση, την οποία υπερτιμούν για να είναι ανώτεροι από τους άλλους με αποτέλεσμα να είναι άγευστοι του βιώματος του ορθόδοξου λαού. Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου "η γνώσις φυσιοί". Αποξενώθηκαν από την Ορθοδοξία η οποία είναι κατ΄ εξοχήν εμπειρική."Έχουν έλλειμα Ορθοδοξίας", όπως είπε επί λέξει ο σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σχετικά με την ελίτ αυτών των ιδιορρύθμων κληρικών.Το ίδιο φαινόμενο των ιδιορρύθμων εμφανίστηκε επίσης στη Ρωσσία με τους αυτούς που επέστρεψαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία από την αθεϊα τους, αλλά με την απαίτηση να προσαρμοστεί η Εκκλησία σ΄ αυτούς.


Κρίμα οι κληρικοί αυτοί με τις σπουδές τους στα πανεπιστήμια της Δύσης έχασαν μαζί με την αρετή της διάκρισης και το σεβασμό στα βιώματα του ορθόδοξου λαού, τον οποίο επιχειρούν εις μάτην να τον αλλάξουν για να γίνει όμοιος με αυτούς. Αυτό εννοούν πρόοδο και εξέλιξη ενώ την πίστη στην λατρεία των πατέρων μας την χαρακτηρίζον ως “εσωστρέφεια” και ως "αγκυλώσεις" της Ορθοδοξίας. Ο λαός μας διατηρεί το αισθητήριό του γιατί δεν το αλλοίωσε η επιρροή της δυτικής νοησιαρχίας. Για τον απλό ορθόδοξο εκείνο που προέχει δεν είναι πόσα γνωρίζει κανείς αλλά πώς χρησιμοποιεί τα όσα γνωρίζει, με διάκριση και σεβασμό ή δίχως διάκριση σύμφωνα με την ιδιορρυθμία του ο καθένας.


ΠΗΓΗ: ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ,

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΓΓΡΑΦΗ EMAIL ΔΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΕΙΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΕΙΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ