ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Η τελευταία γνωστή συνέντευξη του Πατριάρχη Ειρηναίου του Α΄


ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΣ

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μιλάει αποκλειστικά στην «Αναγγελία»


«Επεκράτησαν, επί του παρόντος, δια της βίας και της νοθείας». Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ουσιαστικά αιχμάλωτος εντός του Πατριαρχείου, λίγες ημέρες πριν την Ανάσταση, ζει έγκλειστος και κάτω από άσχημες συνθήκες με απάνθρωπη συμπεριφορά από τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ του έχει απαγορευτεί η επικοινωνία με συγγενικά του πρόσωπα, ιερείς και προσκυνητές. Ο φόβος του Πατριάρχη Θεόφιλου είναι έκδηλος, αφού του έχει κάνει γνωστό, ότι, εάν εξέλθει, δεν θα του επιτραπεί στο μέλλον η είσοδός του στο Πατριαρχείο. Σε μία εφ´ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στην Δήμητρα Λαοπόδη ο Ειρηναίος μιλά για πρώτη φορά ύστερα από τα γεγονότα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

-Γιατί οι ιεράρχες απέσυραν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό σας;

-Η απάντησίς μας στο ερώτημα σας χωρίζεται σε τρία σκέλη:
Το πρώτο αφορά τους Ιεράρχας εκείνους που ποτέ δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν την ήττα τους στις Πατριαρχικές εκλογές του 2001 και από την πρώτη στιγμή της εν Αγίω Πνεύματι εκλογής μας, προσπάθησαν να επιφέρουν προσκόμματα, τόσον εις την ομαλήν λειτουργίαν του Πατριαρχείου μας, όσον και εις την προσωπικήν πατριαρχικήν μας, πορεία με ραδιουργίες, ψεύδη, συκοφαντίες, μηχανορραφίες και ό,τι άλλο κακό εκ του πονηρού εκπορευόμενον.
Το δεύτερον αφορά εκείνους που δεν κατάφεραν να δεχθούν τις προσπάθειες μας για την ανασυγκρότησιν του μαρτυρικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, την επαναφοράν τους εις την αρχαίαν τους αίγλην, την ιεροπρέπειαν και την τάξιν που
ταιριάζουν στους Έλληνας Ορθοδόξους Αγιοταφίτας.
Το τρίτον αγγίζει εκείνους που εδειλίασαν ή παρασύρθηκαν εκ του κατευθυνομένου δημοσιογραφικού θορύβου, που τεχνιέντως εξέσπασεν, και δεν αντιστάθηκαν στις ύβρεις και τας απειλάς που εδέχθησαν.
Και οι τρεις αυτές «ομάδες» συνασπίσθηκαν κατά της κανονικής αυτών εκκλησιαστικής Αρχής και βοηθούμενοι σκανδαλωδώς υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επροχώρησαν εις το πραξικόπημα και τις αντικανονικές πράξεις τους.
Εδώ θα πρέπει να τονισθεί, ότι δεν τους ακολούθησε το σύνολον ούτε των Ιεραρχών, ούτε των μελών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, ούτε της Αδελφότητος, ούτε του ποιμνίου. Επεκράτησαν, επί του παρόντος, διά της βίας και της νοθείας.
Τέλος πρέπει να αναφερθώμεν και εις τους Πατέρας και τους μοναχούς που παραμένουν φανερώς κοντά μας, και λέγομεν φανερώς, διότι υπάρχουν πολλοί «κεκρυμένοι» παρά τις διώξεις και τη βία που υφίστανται. Τους ευχαριστούμε και τους ευλογούμε.

-Γιατί δεν δεχτήκατε να γίνει καταγραφή των ιερών κειμηλίων που έχετε στην κατοχή σας από το Πατριαρχείο;

-Τα Ιερά Κειμήλια ευρίσκονται στο Σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου και όχι στο κελί μας. Το σετ των πατριαρχικών εγκολπίων, ήτοι δύο εγκόλπια και εις επιστήθιος Σταυρός και δύο μπαστούνια παρελάβαμεν μετά την κοίμηση του προκατόχου μας κυρού Διοδώρου. Η προσπάθεια του Θεοφίλου και των δικηγόρων του στόχευε στο να εξευτελίσουν το πρόσωπόν μας διαδίδοντας ψευδώς, ότι τα απομακρύναμεν από την κατοχή μας με σκοπό να τα πουλήσουμε, και γι´ αυτό τον λόγο θέλησαν τάχα να εισέλθουν στο κελί μας με πρόσχημα τη φωτογράφισή τους, ενώ στην ουσία σκόπευαν δια της πράξεώς τους αυτής στον διασυρμό και διεθνή ευτελισμό μας.

-Σε δηλώσεις σας υποστηρίξατε ότι υπάρχουν «αφανείς και εμφανείς εχθροί», ολόκληρο κύκλωμα το οποίο θέλει να φύγουν οι Έλληνες από τι μέση. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι ίδιοι που σας απομάκρυναν;

-Ο πόλεμος συνεχίζεται εις βάρος μας αλλά πρωτίστως εις βάρος του Πατριαρχείου, α) προσωπικά από τον κ. Θεόφιλο, τον οποίο εμείς χειροτονήσαμε επίσκοπο για να εισπράξουμε σήμερα ως αντίτιμο της ευεργεσίας μας, την αχαριστίαν του εκδηλουμένην δια ποικίλων τρόπων. Όπως την απαγόρευση, ακόμη και σε στενούς συγγενείς μας, να μας επισκέπτονται, τη στέρηση του εκκλησιασμού και της Θείας Μεταλήψεως, τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων σε υπευθύνους παράγοντες της Πολιτείας και της Εκκλησίας και β) από το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον κ. Θεόφιλο, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες που διεκδικούν συμμετοχή στα δικαιώματα κυριότητας του Πατριαρχείου μας σε εκτάσεις γης ή ακόμα και την εξαγορά των δικαιωμάτων μας. Δεν ενέδωσα ποτέ σε κάτι που θα ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα του Πατριαρχείου μας, παρά τις προκλήσεις, γι´ αυτό και δεν ήμουν επιθυμητός. Γι´ αυτό εξάλλου και χρησιμοποίησαν το πληρεξούσιο, που ενώ το εδώσαμε και καταχωρήθηκε στην Αρχιγραμματεία για ενοικίαση καταστήματος, χρησιμοποιήθηκε για πολυετείς μισθώσεις περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου. Γι´ αυτό και καταφύγαμε στα δικαστήρια ήδη από τις 31/08/2005. Η δικαστική έρευνα διεκόπη λόγω αδιαφορίας του Θεοφίλου. Επιπλέον ανοίχθηκαν οι πύλες σε άλλα δόγματα και ιδίως στους Προτεστάντες να εισβάλλουν στον χώρο μας και να μας αποδεκατίσουν ως Ορθοδόξους και ως Έλληνες.

-Ποιος ο ρόλος των Ελλήνων εκεί;

-Οι ελάχιστοι Έλληνες που απέμειναν στα Ιεροσόλυμα παρακολουθούν άναυδοι τα γεγονότα τα οποία εξελίσσονται μέρα με την ημέρα χειρότερα από ποτέ.

-Ποιος ο ρόλος των Απόστολου Βαβύλη, Γιάννη Τριανταφυλλάκη; Εστάλησαν ή όχι από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να σας βοηθήσουν στην εκλογή σας;

-Δεν γνωρίζω, αν, και ποίοι, τους χρησιμοποίησαν. Δεν γνωρίζω καν, επίσης, αν υπήρχε οργανωμένη αποστολή τους προς τα Ιεροσόλυμα και από ποια κέντρα.

-Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τον μακαριστό Χριστόδουλο;

-Οι σχέσεις μας με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο ήταν σχέσεις αρωγής και συνεργασίας, συμπαραστάσεως προς το Πατριαρχείο, όπως πάντοτε συμβαίνει από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Πατριαρχείο μας.

-Πως κατάφερε ο Βαβύλης να σας πλησιάσει όταν γνωρίζουμε ότι οποιοσδήποτε δεν μπορεί εύκολα να συναντηθεί με τον Πατριάρχη;

-Έχομε ανάγκη προσώπων και βοηθείας στο χειμαζόμενο Πατριαρχείο μας και πάντοτε ήμασταν ανοικτοί σε κάθε Έλληνα που θα μπορούσε να συνδράμει την Εκκλησία μας. Δεν ζητήσαμε το ποινικό μητρώο κανενός.

-Γιατί δεν πήγατε στο Φανάρι;

-Πήγαμε στο Φανάρι, παρ´ όλο που η Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις έπρεπε να λάβει χώρα στα Ιεροσόλυμα, και εφόσον τη ζητούσαμε εμείς για να προσδώσουμε νομιμότητα στην διαδικασία της. Κατά τη διάρκεια της Συνδιασκέψεως όμως δεν επεκράτησε συναινετικό πνεύμα, αντιθέτως ήθελαν την κεφαλή μας επί πίνακι, ανεξαρτήτως εξετάσεως τυχόν ενοχής μας ή μη. Όλα λειτουργούσαν κατόπιν εντολών της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής. Υπήρξαν Εκκλησίες που αντέδρασαν. Η πλειοψηφία της Συνδιασκέψεως ήταν προβληματική (επτά εναντίον μας, τρεις απόντες και τέσσερις υπέρ ημών), δεν τηρήθηκαν στοιχειώδεις κανόνες της Εκκλησίας μας και το αποτέλεσμα ήταν διχαστικό για την Αδελφότητα και το Πατριαρχείο μας. Όλα αυτά είναι εις βάρος της Ορθοδοξίας μας και του Ελληνισμού.

-Είναι μεσαιωνικό το σύστημα των Αγιοταφιτών με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν στο πρόσωπό σας;

-Το σύστημα αυτό δεν είναι προϊόν της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας. Το σύστημα αυτό μεθοδεύτηκε από εκείνους τους παράγοντες, οι οποίοι τοποθέτησαν στον θρόνο του Πατριαρχείου έναν μοιχεπιβάτη. Οι Πατέρες του Πατριαρχείου στην πλειονοψηφία τους χρησιμοποιήθηκαν για να επικαλύψουν με «εκκλησιαστική νομιμότητα» το διαπραχθέν έγκλημα. Είμαστε εδώ ζωντανοί και παλεύουμε για τα δίκαια του Πατριαρχείου μας. Όσοι πίστεψαν, ότι θα μας είχαν ετοιμοπαράδοτο θύμα τους, έκαναν ένα λάθος που έφθασε να γίνει έγκλημα κατά της Εκκλησίας μας. Τα εγκλήματα δεν γνωρίζουν εποχές.

-Κατηγορηθήκατε για πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις. Φέρεται ότι εκποιήσατε μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου σε Ισραηλινούς και ότι έχετε μεταφέρει χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.

-Δεν εκποιήσαμε μυστικά καμία περιουσία του Πατριαρχείου μας, ούτε μεταφέραμε ποσά στο εξωτερικό. Απαντήσαμε ήδη αναλυτικά παραπάνω για τις μεθοδεύσεις που έγιναν, προκειμένου να δημιουργηθεί το οικονομικό σκάνδαλο που αποτέλεσε την αφετηρία ενός καλά οργανωμένου σχεδίου (αρ. 3).

-Η θύελλα που ξέσπασε στο πρόσωπό σας από τους Αγιοταφίτες και τους Άραβες ήρθε από την κακοδιαχείριση;

-Απαντήσαμε ήδη, ότι υπήρξε ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο. Δεν πωλούσαμε, αντιθέτως αγοράζαμε. Οι τότε συμπαραστάτες μας έριξαν τον λίθο εναντίον μας για να βρίσκονται σήμερα στα ίδια πόστα. Είχαμε ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα για το μεγάλο χρέος του Πατριαρχείου. Αυτή η βοήθεια δόθηκε αμέσως στον κ. Θεόφιλο, ενώ πριν μας έλεγαν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα.

-Όταν γίνατε πατριάρχης ποια οικονομική κατάσταση παραλάβατε;

-Όταν μετά την εκλογή μας αναλάβαμε το Πατριαρχείο, το ταμείο της Οικονομικής Επιτροπής που ο νέος Πρόεδρος Οικονομικών αείμνηστος Μητροπολίτης Σκυθοπόλεως Αρκάδιος παρέλαβε, περιελάμβανε μόλις τριακόσια δολλάρια! Ενώ από το Βιβλίο Εσόδων του Ταμείου είχαν σκισθεί και αφαιρεθεί 50 φύλλα. Φέραμε δύο ορκωτούς λογιστές από την Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν απολογισμό της όλης οικονομικής καταστάσεως του Πατριαρχείου, και έφριξαν από αυτά που διαπίστωσαν από την έρευνά τους. Δεν δημοσιεύσαμε αυτά τα στοιχεία προκειμένου μην σκανδαλισθούν οι πιστοί. Προσπαθήσαμε εκ των ενόντων να διασώσουμε το Πατριαρχείο μας.

-Ποιος ο ρόλος των Ρώσων σήμερα;

-Υπάρχουν γύρω στους 600.000 Ρώσους ορθοδόξους στο Ισραήλ σήμερα.

-Για πόσο ακόμη το Πατριαρχείο θα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια;

-Ελπίζουμε ότι ο Θεός δεν θα το εγκαταλείψει.

-Ποιες ήταν οι σχέσεις με τον Παπαδήμα;

-Τον πρότεινε ο βοηθός στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, όχι βέβαια με δόλο, αλλά για να εργασθεί στο Πατριαρχείο ως Έλλην νυμφευμένος με ισραηλινή και με γνώσεις λογιστικής. Όταν με ερώτησε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής αν εγκρίνω τον διορισμόν αυτόν, του απήντησα ότι εάν ήταν ευχαριστημένος από τις γνώσεις του και την εργασία του δεν είχαμε καμία αντίρρηση για την πρόσληψή του και έτσι προσελήφθη ως λογιστής στην υπηρεσία της Οικονομικής Επιτροπής. Κατά την πορεία, εάν χρησιμοποιήθηκε στο σατανικό σχέδιο ανατροπής της κανονικής τάξεως του Πατριαρχείου, αυτό μπορεί ο κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος να το κρίνει.

-Ποια είναι σήμερα η περιουσία του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου;

-Όταν θα είναι αυτό δυνατόν σε εμάς θα δημοσιεύσουμε σε ειδικό τεύχος την περιουσιακή κατάσταση του Πατριαρχείου μας, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά, όπως συμβαίνει σε όλα τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα. Ξεκινήσαμε την καταγραφή, αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την πλήρη κτηματολογική περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου σε πίνακες.

-Είστε έγκλειστος από το φόβο μη δημιουργήσετε σχίσμα;

-Πιστεύουμε ότι η Αδελφότητα του Παναγίου Τάφου και το ευσεβές ποίμνιο μας έχουν κατανοήσει ότι αδίκως μας καταλόγισαν μιαν ενοχή που μας οδήγησε, ως ελεύθερους πολιορκημένους, εγκλείστους στον οίκο μας, ενώ άφησε ελεύθερους εξουσιαστές εκείνους, που ενώ ήταν δίπλα μας από την αρχή της εκλογής μας, απεδείχθησαν δήμιοι μας και εν τέλει εχθροί του Πατριαρχείου μας.
Ελπίζουμε, ότι στην τελική έξοδο του Πατριαρχείου μας από αυτή την κατάσταση, θα είμαστε ενωμένοι μία για πάντα με την Αδελφότητα.
Δεν απεσχίθημεν της Αδελφότητος, μήτε εκ της κανονικής τάξεως, ούτε και θα το πράξουμε. Αντιθέτως άλλοι απεσχίσθησαν και δημιούργησαν αυτή τη διαίρεση στους κόλπους της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και της Εκκλησίας. Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ τη βία ή την απειλή εναντίον Αδελφών μας όπως έκαναν οι πρωτεργάτες αυτής της διασπαστικής κινήσεως.

-Δε φοβάστε για τη ζωή σας;

-Φοβούμεθα μόνον τον Θεόν.

-Τι θα θέλατε να μας πείτε που δεν σας ρωτήσαμε εμείς;

-Εν όψει του Αγίου Πάσχα, ως Κανονικός και Νόμιμος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ευχόμεθα εις άπαντας τους ευσεβείς Ορθοδόξους χριστιανούς και ιδιαιτέρως εις τους αγαπητούς Αιτωλοακαρνάνες, τους αγωνιστάς και «ελεύθερους πολιορκημένους» ως Ημείς, τους συμπατριώτας των αγίων και θερμών της ελευθερίας του Γένους υποστηρικτών, ως ο άγιος ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός και ο μαρτυριακός ιεράρχης Ρωγών Ιωσήφ, όπως «Ο τον Αδην σκυλεύσας και τον θάνατον καταργήσαν και Αναστάς εκ τάφου τριήμερος, δωρήται πάσι τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά Του».

ΑΠΟ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΓΓΡΑΦΗ EMAIL ΔΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΕΙΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΕΙΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ